neljapäev, 17. november 2016

GLEN GARIOCH „1797 Founder’s Reserve“

Glen Garioch on veel üsna vähetuntud linnaseviski Šoti mägismaa idapoolsest osast. Samas on viskivabrik senini töötavatest üks vanimaid – viskivabrik sai ametlikult avatud juba 1797 aastal. Aastaseks tootmismahuks on praegu 450 000 liitrit, mis on tegelikust tootmisvõimsusest üksnes 1/3. Kuni 1994 aastani toodeti viskit  kergelt turvastatud (8-10 ppm) linnastest, kuid viskivabriku taasavamise järgselt (peale kaheaastast 1995-1997 seisakut) kasutatakse turvastamata linnaseid.

Glen Garioch „1797 Founder’s Reserve“ on vanuse märketa (NAS) ja küpsemiseks on kasutatud ilmselt hoolikalt valitud esma- ja teise täitekorra Ameerika tammest eks-burboon ja eks-šerri vaate. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2014 aastal.


Glen Garioch „1797 Founders Reserve“, 48% ncf

Aroom: üsna täidlane kooslus, milles mesine puuviljasus (aprikoos ja ananass siirupis), karamell, suhkrusiirup ja apelsinimarmelaad. Seda kõike ümbritseb kuiv tammine vürtsikus, milles vanill ja ingverijuur. Veega tulevad esile linnased ja aroom muutub tuhaselt tammisemaks.

Maitse: üsna intensiivne. Algus kreemine suutunne, milles karamelliga kaetud küpsed puuviljad. Lisaks mesi ja ka puuviljad siirupis. Üsna pehme ja ümara alguse järel tulevad kohe jõulised vürtsid, pipar ja veidi hapukas roheline õun ja greip. Kokku annab see üsna täidlase ja komplekse maitse. Kangus ja ilmselt ka külmfiltreerimatus aitab siin ka täidlusele kaasa. Veega enam vürtsikust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vürtsisus jätkub ka järelmaitses ja taandub siis veidi mõrudalt rohuseks; üsna tammine.

Hinnang: B

Meeldiv East Highlands piirkonna ühelinnaseviski, mida tasub poeriiulitelt kindlasti otsida. Võrreldes kunagi maitstud 12-aastasega, tundub siinmaitstu vähemalt mälu järgi olevat veidi parem.