teisipäev, 30. august 2016

ENGLISH WHISKY Co. Chapter 15

Siin on tegemist Inglismaa viskiga, mis pärit James ja Andrew Nelstropi (isa ja poeg) poolt 2006. aastal Norfolki krahvkonda Thet jõe kaldale asutatud St George’s viskivabrikust. Sellest sai üle saja aasta järel esimene linnaseviskit tootev Inglismaa viskivabrik. Esimene seaduslik ühelinnaseviski villiti 2009. aastal nimega Chapter 5; alustati number viiest, kuna esimesed villitud destillaadid kandsid nimesid Chapter 1-4. Destillaati valmistatakse nii turvastamata kui kergelt ja tugevalt turvastatud linnastest (linnaste turbasus viimase puhul 50ppm) ning viski küpseb erinevat sorti vaatides. Seega on nimekombinatsioonide „Chapter+number“ taga väga erinevad viskid. Kuna tootmismaht on väike (aastane tootmisvõimsus 104 000 liitrit, kuid praegu toodetakse umbes 50 000 liitrit), siis on pea alati tegemist piiratud koguses viskidega. Ühtlasema maitseomadustega viski tootmiseks, mis suunatud peamiselt ekspordiks, toodi turule burboon vaatides küpsenud Classic ja Peated, mõlemad 43% kangusega; viimane saadaval ka Tallinnas.

Maitstav „Chapter 15“ villiti esmakordselt 2013. aasta lõpul, kuid iga kord on kasutusel olnud erinevad vaadid (tavaliselt segatakse üheks villimiskorraks kokku neli vaati). Siinmaitstav tugevalt turvastatud linnastest 5-aastane viski on destilleeritud mais 2010 ja villitud jaanuaris 2016. Viski on küpsenud traditsioonilistes (ASB) Ameerika tammest endistes burboon vaatides # 180, 214, 215, 216. Maitstav on pärit 20cl pudelist.

English Whisky Co. Chapter 15 Heavily Peated, 46% nc, ncf

Aroom: jõuliselt turbasuitsune. Selle all tuleb tasapisi esile magus linnasus, veidi õline ja magus sidrun. Veidi ka Šoti võiküpsist. Taustal ka õrnalt, kuid tajutavalt sõnnikulisus ja valge pipar. Suitsusus on veidi selline tuhase ja kergelt meditsiinilise iseloomuga.

Maitse: tugevalt turbane, kergelt (valge)piprane, mille järel tuleb õline ja meloniliselt magus linnasus. Lisandub laim, sidrun ja hästi kergelt rohusust. Kuigi selgelt noor, on maitse siiski üsna täidlane, ümar ja hästi tasakaalus. Tundub paar-kolm aastat vanemana kui viis aastat.

Lõpp: keskmise pikkusega, turvas, kergelt õline, magus tsitrus.

Hinnang: B+

Meenutab paljuski burboon vaatides küpsenud Kilchomani, mis ka küpsemisealt sarnased.