laupäev, 27. august 2016

PENDERYN: Madeira, Sherrywood, Peated

Penderyn viskivabrik asub Walesi lõunaosas Brecon Beacons nimelise rahvuspargi läheduses ning on asutatud 2000. aastal. Viskivabrik on eraomanduses, kes koondunud Welsh Whisky Company taha. Viskivabriku eripäraks oli alguses ja on praegugi veel kindlasti see, et destilleerimine toimub jooksvalt spetsiaalselt D. Faraday disainitud destillaatoris, mida võiks lugeda pada- ja sammasdestillaatori hübriidiks. See valmistusviis toodab ka üsna kange destillaadi (86-92 % ABV). Lisaks on eripärane see, et uhetis (wash) ostetakse sisse õllevalmistajatelt. Viskivabriku laienemisel 2013 ja 2014 aastal, lisati algus algsele sarnane teine destillaator ning aasta hiljem juba kaks traditsioonilist padadestillaatorit. Praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks on 300 000 liitrit. Esimene Penderyn ühelinnaseviski villiti 2004 aastal. Põhitoodeteks on Penderyn Madeira, Penderyn Sherrywood,  Penderyn Peated, Penderyn Legend, Penderyn Myth ja Penderyn Celt. Tallinnas on saadaval Penderyn Sherrywood, Peated ja 41 Madeira (uus nimi Legend); hinnad on noorte viskide kohta üsna krõbedad (62-68€ vahel).

Kõik siinmaitstavad Penderyn ühelinnaseviskid on esmase, umbes nelja-aastase, küpsemise läbinud eks-burboon vaatides ning seejärel on oma nimedele vastavalt kolme kuni kuue kuu jooksul järelviimistletud järgnevalt: Penderyn Madeira endistes madeira veinivaatides, Penderyn Sherrywood endistes oloroso šerri vaatides ning Penderyn Peated endistes turvastatud Šoti viski vaatides. Kõik maitstavad viskid on villitud 2015. aastal on pärit 5cl minipudelitest.


Penderyn Madeira 46% nc, ncf

Aroom: magus, kerge, aromaatne, lilleline ja veinine. Heledad rosinad, veidi aprikoosi ja ohtralt pehmet iirist. Kergelt veiniäädikaline teravus ning lisaks sellised kunstlike magusainetega puuviljakommid.

Maitse: magus ja samas ka veidi kuiv. Hetkeks intensiivset ja veidi piprast teravust, millega koos ka veidi tooreid ja hapukaid rohelisi karusmarju. Selles on midagi ka pigem viinale ja odavale rummile omast piirituselisust. Ei ole hästi tasakaalus.

Lõpp: lühike kuni keskmise pikkusega. Iiris, vanill, rosinad.

Hinnang: C

Penderyn Sherrywood 46% nc, ncf

Aroom: magus, veinine. Kuivatatud puuviljad, eelkõige mustad rosinad ja ka viigimarjad. Karamell, tume suhkrusiirup ja šokolaadi iiris.

Maitse: magus, veinine. Karamell, iiris, mustad rosinad, suhkrusiirup ja puuviljad siirupis. Suhteliselt sarnane madeira viskile, kuigi veidi pehmem, magusam ja veinisem. Oma magususega meenutab paljuski maitstud Kavalan viskisid.

Lõpp: keskmise pikkusega, veinine, kergelt vürtse, rosinad, kuivusele kalduv.

Hinnang: C

Penderyn Peated 46% nc, ncf

Aroom: kerge, delikaatne ja õrnalt (puidu)suitsune. Aromaatne suitsusus on integreeritud teravilja ja õrna tsitrusega. Kuiv hein, õuntest valge klaar ja vanillsuhkur.

Maitse: esmalt pehme suitsusus, värskelt suitsetatud kala nahk. Kerge tsitrus, valged pehmed ja magusad õunad (valge klaar). Iseenesest lihtsakoeline, vähekompleksne, kuid üsna meeldiv.

Lõpp: keskmiselt pikk, magus kerge suitsusus püsib.

Hinnang: C


Kõik maitstud viskid on noored ja seda ka tajutavalt noored, kuid samas üsna omapärased. Lühidalt kokkuvõttes võib öelda, et madeira vaatides järelviimistletud oli neist kõige piirituselisem, šerri vaatides järelviimistetud viski kõige nõrgem ja pigem vaadimõjulisim ning varem Šoti turvastatud viskit hoidnud viskivaatides järelviimistletud viski küll kõige kergem ja lihtsakoelisem, kuid samas kõige huvitavam ja meeldivam. Nagu eespool öeldud, on nende noorte ja üsna lihtsate viskide eest küsitav hind selgelt liiga kõrge.