laupäev, 13. august 2016

NIKKA Coffey Grain & Coffey Malt

Mõlemad maitstavad Nikka viskid on valmistatud Jaapanis Miyagikyo viskivabrikus Coffey (sammas) destillaatoreid kasutades. Konkreetsed destillaatorid on toodud 1963. aastal Šotimaalt. Seega ei ole need päris tavapärased viskid, eriti Coffey Malt, kuna tavapäraselt ei valmistata enam linnaseviskit sammasdestillaatorites, vaid padadestillaatorites. Coffey Grain on ehk veidi tavapärasem, kuna teravilja viskide valmistamiseks on just kasutusel sammasdestillaatorid nii Šotimaal kui ka reeglina burbooni valmistamiseks Ameerikas. Kui Coffey Malt viski valmistamiseks on kasutatud üksnes linnaseid, siis Coffey Grain valmistamiseks peamiselt maisi (95%) ja vähesel määral linnaseid (5%). Maitstavad on pärit 6cl näidispudelist.


Nikka „Coffey Grain“, 45%

Aroom: kergelt piirituseline, lilleline ja isegi veidi atsetoonine. Sellega liituvad ka üliküpsed ja isegi veidi juba käärima läinud õunad ehk siis selline õunaäädika aroom. Alt tulevad esile magusad tsitrused, eriti apelsin. Domineerib burboonile omane vanill, veidi popcorni ja värskust aitab hoida ülal münt ja kummel.

Maitse: üsna magus ja (maisi)siirupine. Tsitruselised. Tammine ja maisine. Selgelt burbooni laadne mekk. Lisandub rummile omaseid suhkruid. Pirnid siirupis.

Lõpp: lühike kuni keskmine, magus mais ja samas ka veidi happeline puuviljasus.

Hinnang: C+

Nikka „Coffey Malt“, 45%

Aroom: magusapoolne. Vanill, muskaat ja pralinee. Eksootiliselt rohune (aloe vera), puuviljadest suhkrustatud sidrun, banaan ja pirn.

Maitse: pehme ja kreemine algus. Siis tulevad kerged vürtsid, tsitrused – sidrun, apelsin ja mandariin. Kaneel, muskaat, pralinee ja vanill. Kui Coffey Grain oli burbooni laadne, siis see on on üsna rummi laadne.

Lõpp: keskmise pikkusega, magus, sidrun ja apelsin koos kergete vürtsidega.

Hinnang: B

Huvitavad ja omapärased ning hästi tehtud viskid mõlemad, kuid suurt naudingut ega põnevust ei pakkunud need mulle kumbki. Coffey Grain meeldiks ilmselt burbooni armastajale.