laupäev, 6. august 2016

KAVALAN (Classic) & Concertmaster

Kavalan viskivabrik asutati 2005. aastal Taivani toiduainete ja jookide suurtootja King Car poolt. Tootmist alustati 2006. aasta kevadel. Viskivabrik paikneb saare põhjaosas ning aastaseks tootmisvõimsuseks oli algul 1,5 miljonit liitrit, kuid peale 2015 aastat on selleks 4,5 ning veel suuremat seadmete lisamist on 2016 aasta lõpuks tootmisvõimsus tõstetud kuguni 9 miljoni liitrini aastas. Kuna ka Taivanis on, nii nagu Indias, kuum ja niiske, on aastane aurustumine vaatides 15%. Seega tulenevalt kiiremast küpsemisest ja viski dramaatilisest vähenemisest vaatides, on vaja viski villida noorelt (reeglina 3-4 aasta vanuses). Viski küpseb valdavalt Ameerika tammest vaatides. Esimene viski villiti aastal 2008. Nüüdseks on sortiment kasvanud ning põhiviskideks on Classic, Concertmaster ja King Car Conductor (kõik need on saadaval ka Tallinnas). Lisaks on villitud veel burboon ja šerri vaadi viskit, Podium nimelist viskit ja mitmeid kõrgelt hinnatud ja auhinnatud üksikvaadi viskisid (alates burboon ja šerri vaadist kuni erinevate veini vaatideni Solist nime all – mõned ka Tallinnas leitavad).

Kavalan (Classic) ühelinnaseviski valmistamiseks on kasutatud Ameerika tammest endisi burboon ja šerri vaate ning vanuseks kolm-neli aastat. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 19.06.2014.


Kavalan (Classic), 40%

Aroom: vaoshoitud, ümar ja kerge. Üsna magus. Puuviljane, mango, melon ja üliküps banaan. Vanill, mesi ja magus kookos. Veidi tammine ja kergelt vürtsikas. Kokkuvõtvalt magus puuviljasus.

Maitse: kergelt vürtsikas algus, siis kreemine ja seejärel magus, isegi siirupiselt magus, puuviljasus. Mango-banaani nektar koos vanilli ja kookosega. Vähest värskust annab kerge tsitrus ja rohusus. Üsna lihtne ja n.ö tasapaks magusus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tamme mõju üsna suur, kreemine ja kergelt vürtsikas tsitrus. Lõpp jätab veidi rohuse meki suhu, selline noore kuusekasvu rohusus.

Hinnang: C

Kavalan „Concertmaster“ ühelinnaseviski on algselt küpsenud kolm aastat Ameerika tammest vaatides (ehk siis suuresti eelnev viski ning seejärel järelküpsenud portveini vaatides (barrique) umbes kuus kuud; kasutatud on tawny, ruby ja aastakäigu portveini vaate. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 01.04.2014.


Kavalan „Concertmaster“ Port Cask Finish, 40% nc

Aroom: magus, veinine ja marjane. Marjadest meenub esmalt mustikas. See marjasus annab muidu üsna magusale puuviljasusele (melon, banaan) veidi värskust, kuid üldplaanis on sarnane eelnevalt maitstuga. Lisandub karamell, pruunistatud suhkur, vanill, mesi ja vahukommid. Ehk siis kokku üsna magus kooslus.

Maitse: kordub aroomis leitu. Magus, veinine, marjane. Lisaks kerged vürtsid (ingver), vanill, mesi. Jällegi suhkruselt magus ja siin on võrreldes Classic viskiga tunda enam viski noorus.

Lõpp: lühike kuni keskmine. Puuvilja suhkur, magus, lõpus siiski kergelt kuivusele kalduv.

Hinnang: C

Mõlemad maitstud on kerged, magusad ja üsna lihtsakoelised viskid. Meenutavad suuresti Glenmorangie kergeid ja magusaid viskisid. Sobivad neile, kellele meeldivad pehmed ja lihtsalt lähenetavad viskid. Mulle sellised magusad siirupised viskid eriti ei istu. Ehk oleks päästnud suurem kangus. Tervikuna jätavad (eriti Concertmaster) sellise konstrueeritud linnaseviski tunde – viski põhi on tuntavalt noor ja sellele on justkui istutatud peale erinevad maitsed. Ju siis selline kiire küpsemine + hoolikalt valitud vaatide abil saadud maitsed + madal kangus annavadki sellise tulemuse. Hind on aga nelja aastaste viskide kohta ikka väga kõrge (70cl pudel Tallinnas 62-75€ vahel).