pühapäev, 21. august 2016

TEELING Single Malt

Iiri viski on selgelt tõusuteel. Kui veel 2013 aastal oli Iirimal vaid neli viskivabrikut: Kilbeggan, Cooley, Bushmills ja Midleton, siis nüüdseks on juba valminud või lähiaastatel tootmist alustavad paarkümmend uut viskivabrikut. Teeling on üks nendest uutest. Kuigi Teeling kui ettevõte on tegutsenud juba aastast 1782 (oldi juba siis Dublinis viskivabriku omanikud) ja olnud ka 1987-2011 Cooley ja 2007-2011 Kilbeggan viskivabriku omanikuks, siis oma viskivabrik Teeling Distillery rajati Dublinisse 2015 (esimene destilleerimine 30. märts 2015). Seni on seega kõik Teeling nimelised viskid pärit Cooley viskivabrikust. Tallinnas on saadaval Teeling viskidest Small Batch (seguviski), Single Grain (üheviljaviski) ja siinmaitstav Single Malt (ühelinnaseviski).

Teeling Single Malt viski on kokku segatud kuni 23-aastastest viskidest, mis on kõik järelküpsenud endistes veinivaatides. Kokku on kasutatud viit erinevat vaaditüüpi: šerri, port, madeira, valge burgundy ja cabernet sauvignon. Maitstav viski on villitud 2014 ja on pärit 5cl minipudelist.


Teeling Whiskey Single Malt, 46% ncf

Aroom: delikaatne, kerge, värsked linnased ja hommikune niidetud rohi. Rohelised kõvad õunad (Granny Smith), kergelt sidrunit ja ananassi. Pehmust lisab magus melon. Vähene vesi toob esile ka kerge šerri koos rosinatega ja muudab aroomi ümaramaks. Üsna meeldiv.

Maitse: magus, kreemine ning samas värske suutunne. Tsitrused, vanill, rohelised õunad ja kollased magusad ploomid. Kerged vürtsid ja pipar. Vesi ei tee maitsele head, pigem ilma veeta.

Lõpp: keskmiselt pikk. Magusalt vürtsikas, mis taandub kuivalt tammiseks.

Hinnang: B