laupäev, 3. september 2016

BALVENIE 15 yo „Single Barrel“ 1995/2011

Balvenie hakkas 15-aastast endistest burboonvaatides küpsenud ühevaadi linnaseviskit (Single Barrel) villima juba 1993. aastal, mil toodi turule ka 10-aastane Founder’s Reserve ja 12-aastane DoubleWood. Nüüdseks on neist tootmises alles vaid viimane. Siinmaitstava viski villimine lõpetati paar aastat tagasi, mil turule tuli selle asemel endistes burboonvaatides küpsenud 12-aastane „Single Barrel“ ja endistes šerri vaatides küpsenud 15-aastane „Single Barrel“.

Maitstav viski on destilleeritud 09.08.1995 ja villitud 31.03.2011, küpsenud Ameerika tammest eks-burbooni vaadis # 9000 ning pudeli numbriks 280. Ühest vaadist villiti seda viskit alati maksimaalselt kuni 350 pudelit.


Balvenie 15 yo „Single Barrel“, 47,8% nc, ncf

Aroom: värske ja puuviljane. Vanill, sidrun, laim, kiivi, veidi õuna ja värsket aprikoosi. Kerge Balveniele tüüpiline mesisus. Kõike hoiab koos kuiv tammisus.

Maitse: värske ja puuviljaselt mahlane. Sidrunid, magusad ja ka veidi kirbemad (pudeli avamise järgselt oli kirbust enam, kuid oksüdeerumine mahendas teravad servad). Vanill, tammised vürtsid, veidi ingverit. Mesi ja magusad linnased. Ümar ja täidlane, hästi integreeritud.

Lõpp: pikk. Puhas, värske, sidruniline mahlakus koos kestva tammisusega.

Hinnang: A

Hästi tasakaalus klassikaline Ameerika tammest endistest burboonvaatides küpsenud Speyside ühelinnaseviski. Ei midagi liigset, ei midagi puudu. Tundub olevat just küpsemise kõrghetkel villitud. Destillaat ja tamm üksteist ilusti toetamas.