reede, 12. august 2016

BULLEIT BOURBON

Siin tuleb erandkorras maitsmisele burboon, mida ma eriti ei osta ega pole ka kuigi palju maitsnud. Ei ole lihtsalt burbooni sõber, nii nagu mulle ei istu eriti ka mais. Need vähesed pudelid, mida olen ostnud, on läinud suures osas koogipõhjade koostisesse. Selle kõrvalt on siis saanud ka neid veidi maitsta.

Bulleit Bourbon viskit iseloomustab üsna suur rukki sisaldus, seda on maisile lisaks ligikaudu 30% meski koostises (mash bill). Viski aluseks olev retsept on pärit 19ndal sajandil elanud Augustus Bulleit nime kandnud baari omanikult, kes legendi kohaselt kadus müstilistel asjaoludel, kui vedas burbooni vaate Kentucky ja New Orleansi vahel. Retsepti äratas ellu ja täiustas Tom Bulleit 1987 aastal. Pikka aega toodeti villimiseks minevat viskit Four Roses viskivabrikus, kuid viimasel ajal tuleb viski Lawrenceburgis asuvalt suurtootjalt MGP, kust saavad oma viski ka paljud teised burbooni ja rukkiviski tootemargid. Suurkorporatsiooni Diageo poolt on praegu rajamisel Kentuckys siiski Bulleit’ oma viskivabrik. Maitstav viski on villitud 2014. aastal ja on küpsemisealt ilmselt kuue ja kaheksa aasta vanuse vahel.

Bulleit Bourbon, 45%

Aroom: üsna kerge ja ümar, mõõdukalt magus ja veidi tammiselt vürtsikas. Pehme paks vanill, mais ja veidi kookost. Ka lillelisus ja teatav mesine magusus on tunda. Värskust annab münt ja isegi selline kerge aniisi aroom.

Maitse: pehme, kuid samas ka piisavalt jõuline, milles leitav sidrunit, aprikoosi ja apelsini. Üsna kreemine suutunne, vanill, maisine magusus ja seda tasakaalustav mündine värskus.

Lõpp: keskmise pikkusega, üsna mahe ja magus, selline virsikukompoti siirup. Lisaks kergelt tammist vürtsikust.

Kommentaar: Üsna meeldiv ja tasakaalus viski ning mulle, kui burbooni mitte armastajale, oli see täiesti sobiv ka paljalt mekkimiseks. Ilmselt suurem rukki sisaldus tegi selle teistest burboonidest erinevamaks (kapis on ka Bulleit Rye, mis ootab alles avamist). Konkreetset hinnangut on aga raske anda, kuna puudub kontekst, mis annaks võrdlusmomendi. Kuid ilmselt ostan seda Bulleit burbooni hea hinna korral uuesti. Pudeli disain on ka üks meeldivamaid burboon viskide seas.