kolmapäev, 3. august 2016

AMRUT "Fusion"

Augustis tulevad maitsmisele üksnes muu maailma linnaseviskid ehk siis viskid, mis valmistatud väljaspool Šotimaad. Linnaseviskidele lisaks maitsen ka üht burbooni.

Alustan siis kaugemalt. Esimene maitstav viski tuleb Indiast ja täpsemalt Amrut viskivabrikust. India on tuntud suure „viski“ tarbimise poolest, kuid kohapealt toodetav ja joodav „viski“ ei ole viski tavapärases tähenduses. Nimelt on enamus „viski“ toodangust valmistatud Indias melassist (suhkru valmistamisel tekkiv mustjaspruun magus jääksiirup), mitte teraviljast, ning puidust vaatides küpsemata. India rahvaarvu ja vajadust kasutada teravilja eelkõige toidu tootmiseks, on see muidugi arusaadav. Siiski toodetakse Indias ka õiget viskit ning Amrut viskivabrik on üks, kus viskivabriku nimelist linnaseviskit alates 2004. aastast villima hakati. Amrut destilleerimisvabrik on asutatud 1948. aastal ning paikneb India lõunaosas Bangalores. Selles kõrges (914m) ja kuumas kliimas, kus aastane temperatuur jääb 17 ja 36 kraadi vahele, on aastane vaatidest aurustumine 10-16% (Amrut on sellele osundavalt isegi villinud pudeli nimega „Greedy Angels“ ehk „ahned inglid“).Tootmises on erineva valmistusviisiga ühelinnaseviskisid. Eestis on saadaval Amrut, Amrut „Fusion“ ja Amrut „Raj Igala“.

Siin maitstav Amrut „Fusion“ viski eripäraks on tootmiseks kahest eri piirkonnast pärit odra kasutamine. Viski põhineb 25% osas Šotimaalt pärit turvastatud linnastest ja 75% osas turvastamata India linnastest. Pakendil oleva teksti kohaselt valmistatakse neist linnastest destillaat eraldi ning peale umbes nelja-aastast küpsemist uutes ja taastäidetud Ameerika tammest vaatides, segatakse kokku alles enne villimist. Maitstav on Batch 22 ja pärit 5cl minipudelist, mis villitud märtsis 2013.


Amrut „Fusion“, 50% nc, ncf

Aroom: intensiivne, veidi teravalt nina kõrvetav, paks puuviljasus. Kerge suitsusus täiesti tunda. Tammine karamell ja vanill. Värskelt saetud puit, teravilja küpsised, hapukas magus leib. Aroomi rikkalikku profiili aitab luua ka selline märg maapinna lähedane rohusus. Veega vanillisem ja huvitava nüansina tunda seedermänni seemneid.

Maitse: üsna intensiivne ja rikkalik. Karamelline ja šokolaadine paks magusus koos tammise kergelt terava vürtsikusega. Tsitrused, vanill, kaneel, ürdid, eksootilised vürtsikad puuviljad. Piimaga kohvi, piimašokolaad. Huvitav on see, et kuigi üsna rikkalik, jätab see samas kohati ka üsna lihtsa tunde – taandub liigselt magustatud ja juba jahtunud tumedaks teeks. Veega vanillisem, veidi tsitruselisem ja ka magusam; meenutab veidi puuvilja likööri.

Lõpp: pikk. Veidi tammiselt kuiv ja vürtsine. Apelsini tumeda marmelaadi magusus.

Hinnang: B+

Üsna heas tasakaalus ja huvitava maitsekooslusega ühelinnaseviski. Kindlasti tasub proovida ja selleks annab hea võimaluse 5cl minipudelid Tallinna poodides (liviko ja Kaubamaja).