laupäev, 20. august 2016

ARMORIK Double Maturation

Armorik viski on pärit Prantsusmaa põhjaosast Bretagne piirkonnast, kus perekond Warenghem alustas alkohoolsete jookide valmistamist juba 19ndal sajandi lõpul ning Warenghem destilleerimisvabrik asutati 1900. Esmalt oli tootmises erinevad liköörid ning viskit hakati tootma umbes kolmkümmend aastat tagasi. Esimesena villiti 1987. aastal seguviski (WB) ning seejärel alustati ka ühelinnaseviski valmistamist. Esimene Bretooni ühelinnaseviski, nimega Armorik, villiti 1998 ja see oli üldse esimene ühelinnaseviski, mis destilleeritud Prantsusmaal. Selle aasta suvest on Warenghem viskivabriku tooted saadaval ka Tallinnas. Nendeks on seguviski Breizh (umbes viieaastane ja segus on 50% linnaseviskit) ning ühelinnaseviskid Armorik „Classic“ (nelja ja kaheksa aasta vanuste viskide segu, mis pärit burboon ja šerri vaatidest) ja Armorik „Double Maturation“. Viimane tulebki siin maitsmisele.

Armorik „Double Maturation“ on eriline selle poolest, et viski esmane küpsemine on toimunud Bretagne piirkonnast pärit tammest valmistatud uutes seest söestatud vaatides. Peale esmast viieaastast küpsemisperioodi on viski viidud kaheks aastaks järelküpsema eks-šerri vaatidesse. Maitstav viski on villitud 2014 ja on pärit 5cl minipudelist.


Armorik Double Maturation, 46% nc, ncf

Aroom: üsna magus, paks ja linnaseline, samas väheintensiivne ja kinnine. Rosinad. Kerged tammised vürtsid, kookos ja vanill. Veidi kuivatatud puuviljasid ja nahksust. Alt tuleb esile ka tsitrus ja karamellikastmes punased pehmed õunad. Tervikuna üsna paks ja täidlane.

Maitse: esmalt magus, millele järgneb tammiselt vürtsikas, isegi veidi piprane, ja tsitruseline suud kattev keskosa, mis taandub üsna täidlaseks, mesiseks ja kergelt puuviljaseks ning veidi viljaselt kreemiseks. Kergelt tunda ka põlenud puidu suitsusust. Seda Bretagne tammest tulenevat üsna tugevat vürtsikust poleks aroomi põhjal oodanud, kuid see lisab huvitava nüansi tervikule.

Lõpp: keskmiselt pikk, pigem kuivapoolne, vürtsikas, veidi soolakas. Meeldivalt kurku soojendav.

Hinnang: B