neljapäev, 17. oktoober 2024

FETTERCAIRN Warehouse 2, Batch 004

Fettercairn on on kuni viimaste aastateni jäänud viskina üsna varju. Kuid peale tõsisemat inventuuri, uut pudeli disaini ja sortimenti 2018 aastal, on olukord tasapisi muutumas.

Siinmaitstav kaheksa aastane Fettercairn on n.ö warehouse seeriast (algus 2021) ning sedapuhku on tegemist 2014 aastal destilleeritud ja augustis 2022 villitud viskiga, mille küpsemise skeem on olnud järgnev: 74% esmatäite eks-burboon, 20% teise täitekorra eks-burboon ja 6% Hungari tammest endised veini vaadid (ilmselt siis ka Hungari vein). Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Fettercairn 2014/2022, Warehouse 2, Batch 004, 48,8% nc, ncf

Aroom: teades, et tegemist on ilmselt Hungari veini sisaldanud vaadiga, siis võib koheselt tuvastada Tokaji magusa veini noodid. Heledad suured rosinad, värske voolav hele mesi, suhkrustatud ingver, magus pirn. Klaasis sesites tuleb mõningane vanill, lahjem roheline tee ning veidi ka jasmiini.

Maitse: väga ümar suutundelt, isegi õline. Magusus koos väga kergete värskete roheliste ürtidega, lahja roheline tee. Teises pooles ilmub veidi papisust ja ka viinasust, mis jätab kuidagi nooruslikult toore tunde. Vähese vee lisades tuleb seda noorust enam esile.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kurku meeldivalt soojendav. Kreeka pähkel, mis annab kergelt kirbe noodi. Muidu aga suhkrustatud kuivatatud puuviljad ning magusam värske rohusus.

Hinnang: C+

Esmatundelt veidi omapärase maitsekooslusega linnaseviski, kuid tasapisi harjub selle teistmoodi magususega. Tervikuna see magusus toimib siin siiski üsna hästi. Maitsekooslus sarnaneb Sauternes või magusamat sorti heleda rummi vaatides küpsenud linnaseviskidega. Meeldiv viski.