esmaspäev, 21. oktoober 2024

CRAIGELLACHIE 13 yo

Craigellachie ühelinnaseviski on minu jaoks üsna tundmatu, kuna varasemalt olengi seda proovinud vaid kolm korda ning kõik need on olnud noored sõltumatute villijate omad. Nüüd oktoobris proovin ära Craigellachie põhisortimendi kaks 13-aastast viskit ning lisaks veel ühe 10-aastase sõltumatult villijalt.

Esimene Craigellachie on 13-aastane, mis küpsenud esmalt eraldi eks-burboon ja eks-šerri vaatides (ilmselt teise või ehk osalt isegi kolmanda täietkorra vaadid) ning siis saanud kokkusegatult järelviimistluse esimese täitekorra eks-burboon (50% segust) ja esimese täitekorra eks-šerri (50% segust) vaatides. Lõpuks on siis need kaks järelviimistlust enne villimist taas kokku segatud. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Craigellachie 13 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt selline kopitanud puit ja kerge väävlisus, millele lisandub siiski kiiresti kuivatatud puuviljade magus täidlus. Siis kuivem tammisus, koos mõningase vürtsikusega. Sellele järgneb juustusus ja taignasus. Veidi enam klaasis seismist toob kuivema šerrisuse, kuhu naaseb taas kerge väävlisuse ja kopitanud puidu segu. Viimaks on leitavad veel ka üleküpsenud õunad, apelsinid ja ananassid. Tervikuna on aroom seega üsna tugev ja rikkalik.

Maitse: magus paks linnasus koos õuna-ingveri moosi ja grillitud ananassiga. Keskosa üsna tammine ja vürtsikas ning seda kahjuks koos puiduse kirbusega. Kuidagi selline veidi igavalt tasapaks, kuid siiski üllatavalt robustne ja samas integreeritud tervik, kus midagi eraldiseisva ja esiletõusvalt huvitavana esile ei oska tuua.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mõrumagus puuviljasus, mõningase kirbusega kuivem puidusus. Järelemekk magus.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid siiski ei midagi erilist. Üsna robustne tervik, kuid maitsetelt mitte kuigi rikkalik. Aroom, kuigi teatud kõrvalnoodid seal veidi kummalised, on siin meeldivam osa.