neljapäev, 17. oktoober 2024

FETTERCAIRN Warehouse 2, Batch 004

Fettercairn on on kuni viimaste aastateni jäänud viskina üsna varju. Kuid peale tõsisemat inventuuri, uut pudeli disaini ja sortimenti 2018 aastal, on olukord tasapisi muutumas.

Siinmaitstav kaheksa aastane Fettercairn on n.ö warehouse seeriast (algus 2021) ning sedapuhku on tegemist 2014 aastal destilleeritud ja augustis 2022 villitud viskiga, mille küpsemise skeem on olnud järgnev: 74% esmatäite eks-burboon, 20% teise täitekorra eks-burboon ja 6% Hungari tammest endised veini vaadid (ilmselt siis ka Hungari vein). Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Fettercairn 2014/2022, Warehouse 2, Batch 004, 48,8% nc, ncf

Aroom: teades, et tegemist on ilmselt Hungari veini sisaldanud vaadiga, siis võib koheselt tuvastada Tokaji magusa veini noodid. Heledad suured rosinad, värske voolav hele mesi, suhkrustatud ingver, magus pirn. Klaasis sesites tuleb mõningane vanill, lahjem roheline tee ning veidi ka jasmiini.

Maitse: väga ümar suutundelt, isegi õline. Magusus koos väga kergete värskete roheliste ürtidega, lahja roheline tee. Teises pooles ilmub veidi papisust ja ka viinasust, mis jätab kuidagi nooruslikult toore tunde. Vähese vee lisades tuleb seda noorust enam esile.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kurku meeldivalt soojendav. Kreeka pähkel, mis annab kergelt kirbe noodi. Muidu aga suhkrustatud kuivatatud puuviljad ning magusam värske rohusus.

Hinnang: C+

Esmatundelt veidi omapärase maitsekooslusega linnaseviski, kuid tasapisi harjub selle teistmoodi magususega. Tervikuna see magusus toimib siin siiski üsna hästi. Maitsekooslus sarnaneb Sauternes või magusamat sorti heleda rummi vaatides küpsenud linnaseviskidega. Meeldiv viski.



esmaspäev, 14. oktoober 2024

COTSWOLDS Peated Cask

Kolmas ja selleks korraks ühtlasi viimane Cotswolds on küpsenud endistes turvastatud (Islay) viskide küpsemiseks kasutatud väiksemamõõdulistes (quarter) vaatides. Kokku villiti seda viskit 2500 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Cotswolds Peated Cask, 59,6% nc, ncf

Aroom: esmalt tuhane sidrun, mis kergelt õline. Veidi mineraalsust, kuhu hooti lööb sisse ka atsetoonisust. Magusat vanilli just parasjagu. Veega lahjendatult lisandub kerge värske ürdisus.

Maitse: värske sidrun ja veidi selline limoncello laadne. Meeldivalt kurku soojendav, suutundelt õline ja lisaks ka magusat vanillist kreemisust. Kangus on väga hästi integreeritud. Veega lahjendatult on kreemisus enam rõhutatud.

Lõpp: üsnagi pikk. Õline sidrun, veidi rohune ja kergelt piirituseline järelmekk, mis vähese veega lahjendatult tuleb enam esile.

Hinnang: C+

Minimalistlik aroomilt ja maitsetelt, kuid samas väga puhas ja kvaliteetne. Noorus on siiski hooti ehk veidi liigselt tunda. Samuti hea Cotswolds.



laupäev, 12. oktoober 2024

COTSWOLDS Sherry Cask

Viski on küpsenud Ameerika ja Hispaania tammest valmistatud vaatides, millest osa töödeldud oloroso ja osa PX šerriga. Kokku villiti seda viskit 9900 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Cotswolds Sherry Cask, 57,4% nc, ncf

Aroom: kerged šerrised noodid, lillelisus ja eriti just roosid, heledad väikesed rosinad. Küpsed tumedad ploomid, mis annavad meeldivalt ümarust ja täidlust. Pähkline, veidi ehk ka magusamapoolseid vähehapukaid jõhvikaid ja ka apelsini. Veega veidi lahjendades suuri muutusi ei ole. Siiski on veidi enam magusust ja see on selline kommine. Lisaks piimašokolaad.

Maitse: algus üsna teravalt kõrvetav, samas siiski magusalt suud kattev. Paks vanill ja veidi kleepjas apelsini liköörisus. Heledad rosinad. Veega veidi lahjendades selgelt leebem, ümaram ja suutundelt kergelt kreemine. Tumedad küpsed ploomid ja lõpus ehk veidi kergelt kuiva tammisust.

Lõpp: üsna pikk. Magusapoolne ja veidi likööriselt kleepjas. Kuivatatud aprikoosid. Veega lahjendatult veidi enam tasakaalus ja mitte nii magus.

Hinnang: C+

Minu jaoks parem ja meeldivam kui Cotswolds Bourbon Cask. Šerrivaadid on siin viski nooruse hästi ära varjanud, samas liigselt domineerimata. Hea linnaseviski, mis toimib vähese veega lahjendatult paremini.



neljapäev, 10. oktoober 2024

COTSWOLDS Bourbon Cask

See on teine kord, kui Cotswolds viskisid proovida õnnestub. Varem olen Cotswolds viskit tutvustanud blogis 5.10.2019. Nüüd kuus aastat hiljem kolmest maitsmiele tulevast Cotswolds viskist esimene on kõige „naturaalsem”, kuna küpsenud üksnes eks-burboon vaatides. Kokku villiti seda viskit 2500 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Cotswolds Bourbon Cask, 59,1% nc, ncf

Aroom: mitte kuigi aromaatne ja üsna toordestillaadi lähedane. Hapukate õunte koored koos mõningase sidruniga. Veidi liitub eelnevaga ka piirituselisus, mis reedab selgelt viski nooruse. Kergelt selline tolmune linnasus, linnasejahu ja värske saia krõbe koorik. Veega lahjendades tuleb vanill ja kooreiiris. Tervikuna on nüüd tunne magusam ja kreemisem.

Maitse: üsna terav, magus-hapu ja rohune. Kummel, toores tikker ja veidi sidrunit. Veega lahjendades suutundelt selgelt ümaram ja sõbralikum. Nüüd kerge kreemisus suutundes, puuviljamarmelaad, veidi rohelisi värskeid ürte ning mõningane mineraalsus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Terav, veidi rohune, veidi kuivemat vürtsikust. Veega lahjendatult kreemine vanillijäätis.

Hinnang: C+

Pigem selline noorepoolne ja tahumatu, samas värske ja puhas. Liigselt sellist magus-haput ning vähe puuviljasust. Toimib paremini veega lahjendatult. Hea viski, kuid jääb siiski alla Bimber burboonvaadis küpsenule.



teisipäev, 8. oktoober 2024

BIMBER Ex-bourbon Cask, Batch 4

Peale põgusat India viski maitsmist liigun Inglise viskide juurde. Mekkimisele tuleb Bimber ja kolm Cotswolds ühelinnaseviskit. Siin on kokku segatud erinevas vanuses eks-burboon vaatides küpsenud Bimber viskid. 

Bimber Distillery on asutatud 2015 ning esimene viski villiti 2019. Viskivabrik on n.ö innovatiivselt traditsioonilise tootmisega, kuna oder kasvatatakse oma farmi maadel, kasutatakse pealt avatud puidust käärimistõrsi, käärimine on pikk, destillatsioonipadasid kuumutatakse otse,  linnastamine toimub traditsioonilisel viisil põrandal ning viski villitakse kohapeal. Siinmaitstav viski on küpsenud üksnes eks-burboon vaatides ning vanimad viskid selles on pärit 2017. aastal destileeritust. Viskit villiti 2023. aasta märtsis kokku 7000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bimber Ex-bourbon Oak Cask, Batch 4, 51,2% nc, ncf

Aroom: linnased ja kuiv tammevanill, tsitrused, rohelise õuna koored, kerged rohelised ürdid. Veidi ka viinasust, mis läheb üle aromaatselt lilleliseks. Klaasis seistes muutub veidi magusamaks, kuid mõni tilk vett toob esile enam ürte koos üsna tugeva tammise vürtsikusega, eriti koriander.

Maitse: meeldivalt värske segu linnastest, vanillist, kergelt hapukatest õuntest ja tsitrustest. Selgelt tuleb siin esile tammisus oma vürtsikusega, kus eelkõige jällegi koriander, kuid veidi ka ingverit ja kaneeli.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kergelt kreemine, tsitrused ja ürdine vürtsikus. Viski noorus tuleb siin selgelt esile.

Hinnang: B



pühapäev, 6. oktoober 2024

INDRI Trini & Drù

India viskidest olen varasemalt maitsnud Amrut ja Paul John linnaseviskisid. Nüüd avanes võimalus ära proovida ka Indri nimeline linnaseviski. Indri viskit toodetakse Piccadily Distillery poolt ning peale esimest 2020. aastal villitud Kamet nimelist ühelinnaseviskit toodi 2022. aasta kevadel turule Indri nime all Trini ühelinnaseviski, mis küpsenud kolme tüüpi vaatides (eks-burboon, endised Prantsuse veini ja PX šerri vaadid). Sellele lisandus 2023 aastal vaadikanguses Drù ühelinnaseviski, mis küpsenud üksnes eks-burboonvaatides. Maitstavad on pärit 5cl näidispudelist.



Indri Trini; The Three Wood, 46,0% nc, ncf

Aroom: magus, väga küpsed troopilised puuviljad, eelkõige mango ja ananass. Magus puidusus, vanillipasta. Veidi tuleb ka sellist atsetoonilist lillelisust, mis klaasis seistes muutub kergelt papiseks. Paar tilka vett toob esile mõningase magusa punaveinisuse.

Maitse: selgelt selline sünteetiline paks magusus. Suutundelt kreemine. Suhkrustatud ananass, mango, vanillipasta, magus puidusus.

Lõpp: üsnagi pikk oma sünteetilises magususes, kurku soojendav.

Hinnang: C



Indri Drù, Cask Strength, 57,2% nc, ncf

Aroom: magus puuviljasus, mööblilakk, karamelliseeritud suhkur. Ka siin samuti veidi sellist sünteetilist magusust, mis ilmselt tuleb vaatidest „tänu” kuuma kliima poolt forseeritud kiirele ja lühiaegsele küpsemisele. Veidi siin ka rukkisust, münti, vanilli ja kookost, mistõttu aroom meenutab seeläbi veidi burbooni. Klaasis seistes mandariinikoor ja juba kergelt käärima läinud küpse apelsin.

Maitse: magus ja karamelline. Magusad puuviljamaitselised kummikommid. Kookos, küpse mango, magusad üliküpsed apelsinid ja mandariinid. Magus tugev puidusus, kus veidi ehk siiski ka vürtsikaid noote, eelkõige kaneeli.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magusad apelsinid, magus tammisus, sünteetiliselt magus järelmekk.

Hinnang: C

Ei ole need Indri viskid minu maitsele. Minu jaoks jäävad need selgelt alla nii Amrut kui Paul John viskidele. Ei mõista seetõttu ka Indri viskide vaimustust ega nende kohta jagatud ülivõrdes hinnanguid. Üheülbaselt magusad ja liigselt ka magusa puidususe poolt domineeritud. Täiesti piisav oli need 5cl näidistes ära proovida, kuid mitte rohkem.