esmaspäev, 26. august 2024

PORT CHARLOTTE Islay Barley 2014

Port Charlotte Islay Barley 2014 puhul on kasutatud Concerto ja Propino odrasorte ning see on siis loomulikult destilleeritud 2014 ja üksnes Islay saarel kasvanud viljast. Seejärel on see viidud seitsmeks aastaks küpsema erinevatesse vaatidesse ning selle konkreetse viski puhuks on kokku segatud 84% osas esmatäite eks-burboon vaadid, 8% osas teise täitekorra värsked vaadid ja 8% osas Prantsuse tammest teise täitekorra Bordeaux piirkonna veini vaadid. Küsimus on siin, mida tähendab „teise täitekorra”? värske vaat (virgin oak). Kui teise täitekorra oma, siis ju pole enam virgin! Ilmselt osundab see sellele, et neid vaate on eelnevalt üks kord kasutatud Bruichladdichi viskivabriku viskide lühemaaegsemaks küpsemiseks või vaid järelviimistluses. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Port Charlotte Islay Barley 2014, 50,0% nc, ncf

Aroom: väga puhas, õhuline ja värske. Linnased, värsked õled, kummelitee, pirn, kergem mesisus, vanill. Suitsusus on alguses tunda vaid vihjamisi. Tasapisi tuleb juurde mereline soolasus. Pikemal klaasis seismisel tuleb siiski oodatult ja meeldivana enam turbasuitsusust, kuid see jääb siiski võrreldes PC Islay Barley 2012 viskiga teisejärguliseks. Veega veidi lahjendades enam merelisust, turvastatud linnaseid ja ka värsket magusat pirni.

Maitse: värske ja veidi rohune algus. Siis ümarust, kus küpse melon ja pirn koos magusa vanilliga. Ka siin on suitsusus pigem tagaplaanil. Teises pooles tugev merelisus, üsna mineraalne ja soolane ning seda koos selgelt tammise vürtsikusega. Veega lahjendades tammisus taandub, maitse mineraalsem, suitsusem, millele lisandub ka sidrun.

Lõpp: üsna pikk. Veidi tammist vürtsikust koos kerge kookose ja martsipaniga, järelmekk mineraalne ja soolane, kus ka veidi sidrunit.

Hinnang: B+

Võrreldes 2012 aasta viskiga on siinne täiesti teistlaadne Islay Barley PC. Siinne on oluliselt kergem ja vähemturbasem, võib isegi öelda, et delikaatne. Turbasuitsusus on siin üllatavalt nõrk ja pigem taustal olev.



reede, 23. august 2024

PORT CHARLOTTE Islay Barley 2012

Augusti lõpetab Port Charlotte linnaseviski, mis on siis Bruichladdichi viskivabriku tugevalt, kuid mitte ülitugevalt, turvastatud linnastest valmistatud ühelinnaseviski. Ja maitsmiseks võtan seekord kaks viskit Islay Barley seeriast. Esimene neist on destilleeritud 2012, küpsenud kuus aastat 75% osas esmatäite eks-burboon vaatides ja 25% osas Prantsuse tammest teise täitekorra veini vaatides. Viski on villitud 30.07.2019.



Port Charlotte Islay Barley 2012, 50,0% nc, ncf

Aroom: väga kutsuv turvastatud linnaste magus suitsusus. Kuum soolane rannaliiv, keedupiimasus, muldsus, lõkkesuitsusus, võiküpsised, antiseptilisus, sidrunikoor. Sellise noore viski kohta jagub siin avastamist rohkesti. Klaasis seistes tuleb magusat vegetaalsust ja farmisust, mis mõne tilga veega lahjendades veelgi enam esil. Lahjendades lisaks ka värskelt turvastusest tulnud linnased – viib mõtetes koheselt viskivabrikusse.

Maitse: ümar ja magus algus. Linnaseline, pehmem suitsusus, linnasesuhkur ja veidi ehk ka sellist tsitruselist puuviljasust. Hästi suud kattev. Teine pool jõulisem koos sidrunikoore ja selge vürtsikusega (Prantsuse tamm?). Vihjamisi on tunda ka veinisus, mida varjutab või pigem millega integreerub aga hästi antiseptilisem turbasuitsusus. Veega veidi lahjendades soolasus, sidrun ja nõgine suitsusus. Kõike on siin parasjagu, miski ei domineeri ning midagi pole puudu. Suurepärane.

Lõpp: üsna pikk. Tammine vürtsikus, sidrunikoor ning siis järelmekis vahelduvalt kord turbasuitsused magusad linnased, kord merelise soolasusega turbasuitsusus.

Hinnang: A

Meeldivalt jõuline ja hea tekstuuriga üsnagi turbasuitsune Port Charlotte! Turvastatud linnaseviski täpselt minu maitsele.



pühapäev, 18. august 2024

OCTOMORE 14.3 Islay Barley

Selleks korraks viimane Octomore on valmistatud Islay saarel Octomore farmi põldudel kasvanud odrast. Tüüpiliselt on just Octomore iga seeria .3  see kõige parem olnud. Octomore 14.3 on siis valmistatud Islay odrast (Concerto), mille linnaste turvastamise määr on olnud 214,2 ppm. Viski on destilleeritud 2017 ja villitud 2023. Küpsemise profiil on järgmine: 50% Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaadid ja 50% teise täitekorra veini (?) vaadid. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 14.3 Islay Barley, 61,4% nc, ncf

Aroom: avaneb sellises järgnevuses – heinaküün, täidlane linnaste magusus, lõkketuha suitsusus, kerge metalline noot, sõnnikulisus, kerges marinaadis kappar ja rohelised oliivid soolvees, tikrid, uuesti magus linnasus ja täisteravilja küpsised. Väga meeldiv tervik ning turbasus ei ole sugugi nii esil ega intensiivne kui võiks arvata. Veega lahjendades enam täisteravilja küpsiseid, lisandub soolakas mereline adru.

Maitse: noo siin on turbasust sellisel määral, et võiks teistelegi jagada. Väga intensiivne nii kanguselt kui ka turbasuitsususe osas. Siiski absoluutselt mitte alkohoolselt terav. Suutundelt meeldivalt ümar ja täidlane. Linnase- ja puiduröst, vanilli ja linnaste magusust parasjagu. Teises pooles tuleb Prantsuse tamme vaadi mõju selgelt esile. Kangem must tee, mustsõstra lehed, aprikoos, vürtsikus. Jääb siiski heasse tasakaalu ning mõrkjus puudub. Veega lahjendades ümaram ja suud katvam, enam vanilli, selgelt soolasust ja veidi ka metallisust ning lisaks ka värskedavat rohelist münti.

Lõpp: pikk. Vürtsikas, lõkkesuits, puiduröst, magus-soolane järelmekk, millest välja kasvav turbasus kestab suus väga pikalt. Ilmselt oleks seda viskit enne magama minekut mekkides (veidi ülemäära, hambaid pesemata) see turbasus ka hommikul endisel kohal.

Hinnang: A

Suurepärane Octomore. Just selline oodatult tugevalt turbane, kuid samas heas tasakaalus terviklik linnaseviski, kus ka teistel maitsetel võimalus ilusti esile pääseda.



reede, 16. august 2024

OCTOMORE 14.2

Octomore 14.2 on linnaste turvastamise ja destilleerimise osas sarnane 14.1ga. Erinevad vaid küpsemiseks kasutatud vaadid. Kui 14.1 on üksnes küpsenud eks-burboon vaatides, siis Octomore 14.2 on neli aastat küpsenud eraldi Oloroso šerri (40%) ja Amarone punaveini (millest 16% esmatäite ja 44% teise täitekorra) vaatides ning seejärel kokkusegatult veel ühe aasta Pauillac veini vaatides. Seega tugevalt punaveini vaatide poole kaldu olev Octomore, mis ilmselt on ka viskis tunda. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 14.2, 57,7% nc, ncf

Aroom: esmalt kohe selge ja tugev punaveinisus. Ninatundelt siiski meeldivalt täidlane. Tasapisi lisanduvad nahk, kuivatatud aprikoos, karamell ning nende alt vaid justkui taustana turbasuitsusus. Pikemal klaasis seismisel rohkelt magus-hapukat marjasust, kuid õnneks ka rohkem turbasuitsusust - leiavad veidi paremini omavahelise kooskõla. Veega lahjendades intensiivsem ja veidi suitsusem. Veinine ürdisus, õnneks veidi ka sõnnikulisust, kuid kahjuks ka metalliseid noote. Alles tühjas klaasis on selge turbasuitsusus tunda ning see on selline metalline ja antiseptiline.

Maitse: karamell ja nahk, ohtralt punaseid magus-hapukaid marju – magusad viinamarjad, sõstrad, maasikad, vaarikad. Veidi sellist kleepjat veinisust, millele tuleb juurde soolasus, mis on selline sinihallitusjuustu laadne. Alles teises pooles tuleb selgemalt turbasuitsusus. Veider ja mitte just nüüd kuigi oodatud kooslus. Veega lahjendades muutub õhemaks ja isegi veel otsesemalt veinisemaks. Veidi nüüd ka sellist marjakastmes grillribi.

Lõpp: üsna pikk. Suitsused punased marjad, järelmekk üsna magus ja veidi isegi imal.

Hinnang: C+

Selgelt liigse veinisuse poolt ülehõivatud ja seeläbi minu jaoks ebaõnnestunud Octomore. Turbasuitsusus siin selgelt vähem esil kui 14.1 viskis ning see kipubki nii olema, et sama turbasuse määraga linnaste kasutamise juures on .2 alati maitsetelt oluliselt vähemturbasem kui sama seeria .1 Octomore.

kolmapäev, 14. august 2024

OCTOMORE 14.1

Üle pika aja õnnestus taas ette võtta Octomore. Aeg lendab linnutiivul – blogis oli Octomore viimati aprillis 2021. Uskumatu. Mis viskidega ma vahepealsed kolm aastat täitnud olen?

Aga nüüd siis eelmisel aastal villitud 14-seeria Octomore: 14.1, 14.2 ja 14.3. Varsti peaks juba tulema ka 15-seeria. Seekordsed kolm Octomore on kõik viie aastased ning kui siin postituses alustada 14.1 viskist, siis on see tüüpiliselt küpsenud Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides. Kasutatud Concerto odra linnaste turbasus on 128,9 ppm, destilleeritud 2017 ja villitud siis 2023. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 14.1, 59,6% nc, ncf

Aroom: turvastatud linnased, kriidisus ja merelisus. Tuhane suitsusus, just selline vana tuha ja tahma aroom, kuhu lisandub ratta sisekumm. Klaasis seistes muutub paremaks. Nüüd tuleb enam turvastatud linnaste magusust ja vegetaalsust, mis lisavad selgelt täidlust. Veega lahjendades kergelt soolakas sidrunikoor, valge pipar ja veidi isegi sõnnikulisust.

Maitse: tuhane suitsusus, magusad turvastatud linnased, rohelised oliivid kerges soolvees ning sidrunikoor. Neile lisandub selline meeldiv sidruni, fenkoli ja mündi segu. Veidi ka oliiviõli. Hästi suud kattev. Veega lahjendatult toimib minu jaoks paremini. Veidi nüüd vanilli, kuid samas veidi ka soolasust ja mineraalsust enam esil.

Lõpp: pikk. Magusad tuhaselt suitsused linnased, veidi rohusust, soolasus ning kerge münt viimasena.

Hinnang: B+

Endiselt suurepärane Octomore .1. Kuna mul oli õnneks alles jäetud blogis juba varasemalt tutvustatud Octomore 9.1, 10.1 ja 11.1 viskide 1cl tilgad, avanes võimalus 14.1 nendega võrrelda. Lühidalt öeldes on need üsna sarnased. Kui lähemalt vaadelda, siis oli 14.1 aroomilt lähedasim 9.1 ja maitsetelt 11.1 Octomorega. Kõigist neljast oli võrdluses mulle tervikuna meeldivaim aga 10.1.



laupäev, 10. august 2024

BRUICHLADDICH Bere Barley 2008/2014

Bruichladdich Bere Barley viskid on mulle alati meelepärased olnud. Neis on tõesti midagi teistsugust, mis tunda kreemiselt paksemas nina- ja suutundes. Ja need on alati olnud lisaks täidlusele ka maitsetelt rikkalikumad. Siinmaitstav Bere Barley on destilleeritud Orkney saarel kasvanud Bere odrast 02.2008 ning villitud kuue aastasena 16.10.2014.



Bruichladdich Bere Barley 2008/2014, 50,0% nc, ncf

Aroom: koheselt meeldiv ja kutsuv aroom. Värsked õunad, pirnid, melon, füüsal. Värskelt ahjust tulnud krõbeda koorikuga saiad. Veidi ka linnasesuhkurt, mis lisab meeldivat magusust. Tasapisi lisandub sellist vihmajärgset muldsust, mis annab sellise õrna suitsuse vihje. Pärnaõie tee, kerge kummel. Veega veidi lahjendades pirni- ja sidrunimaitselised klaaskommid.

Maitse: meeldivalt magus ja kreemine suutunne. Samas maitsetelt värske. Mesisus, melon. Teises pooles tuleb ehk veidi rohusust, kus ka sidrunikoort, münti ja fenkolit. Veega veidi lahjendades veelgi ümaram ja mesisem. Enam münti, fenkolit, kummelit, pärnaõisi, pirni, magus sidrun. Rohusust nüüd enam mitte.

Lõpp: üsna piikk ja kurku meeldivalt paitav. Õrn suitsune vihje, mesine-kreemine, veidi siin ürdist rohusust. Veega lahjendades mesisem, rohusus puudub.

Hinnang: B+

Oluliselt täidlasem kui Islay Barley 2013. Tervikuna väga meeldiv värske ja puhas linnaseviski. Kvaliteet väga kõrge sellise noore viski kohta. Ajalooline Bere oder annab tõesti täidlasema  suutunde ja rikkalikuma maitsetega viski. 



kolmapäev, 7. august 2024

BRUICHLADDICH Islay Barley 2013/2021

Seekordne Bruichladdich Islay Barley on valmistatud 2012 aasta saagist ning destilleeritud on see 2013. Kaheksa aastat küpsemist ning 2021 aastal segati villitava jaoks 75% Ameerika tammest eks-burboon ja 25% veini vaadid. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bruichladdich Islay Barley 2013/2021, 50,0% nc, ncf

Aroom: teraviljane algus, mis on veidi suletud ja vähearomaatne. Samas kerge ja ümar. Selline puhas ja klaar nagu suvine mereäär peale tugevat äikesevihma, kui päike taas väljas. Kuivem heinasus ja õled. Klaasis seistes tulevad rohelised õunad, tikrid ning kergelt happelist puuviljasust, mis paari tilga vee lisamisel enam esil.

Maitse: rikkalikum kui aroom. Esmalt magus linnasus, siis selgelt õun, tikrid, õrn tsitrus, lahjem roheline tee, veidi rohelisi ürte. Teises pooles sidrunikoor ja ingver ning selgelt tammisust. Mõni tilk vett kaotab tammisuse, enam tõuseb esile magusa tsitrusega roheline tee. Veidi fenkolit ja suutundes puuviljast kreemisust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge tammine vürtsikus ja puuviljane happelisus (veini vaadid siin tunda). Vähese veega lahjendatult meeldivam, kus peamiselt magusad kreemised tsitrused.

Hinnang: B



esmaspäev, 5. august 2024

BRUICHLADDICH Resurrection Dram 2001

Bruichladdichi lähiajaloos toimus oluline sündmus 2001. aastal. Endised omanikud olid selle sulgenud 1995, kuna seda peeti tootmise mõttes üleliigseks. Seega möödus sajandivahetus Bruichladdichi jaoks nukralt – lukus väravad ja seisvad tootmishooned. Loodetavalt õnnelikum aeg koitis alles 2001. aastast, mil rühm Islay maaomanikke ja Londonis asuv veinikaupmees Bruichladdich’i 6 miljoni naela eest ära ostsid. Sellest hetkest alates algas viskide mõttes uus aeg. Kuigi ükski eelmistest viskivabriku omanikest polnud tootmisvarustust moderniseerinud ja uued omanikud ei saanud rahalises mõttes endale lubada märkimisväärseid uuendusi, suudeti viskide mõttes Bruichladdich terveks ravida. Ja tehnilises mõttes oli isegi hea, et säilinud olid ja endiselt olude sunnil säilima pidid 19. sajandi tootmisseadmed.

Tänane viski ongi selle uue alguse ajast, kuna see on üks esimesi destillaate, mida uued omanikud valmistasid. Ja kuna esimesed aastad oli Bruichladdich veel destilleeritud kergelt turvastatud linnastest, siis võimaldab siinne viski maitsta suitsust Bruichladdichi. Ka viski enda nimi – Resurrection, osutab uuele algusele. Viski on siis destilleeritud 2001 aasta sügisel kergelt (10 ppm) turvastatud linnastest ning peale seitsmeaastast küpsemist eks-burboon vaatides villitud oktoobris 2008 kokku 24 000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bruichladdich Resurrection Dram 2001, 46,0% nc, ncf

Aroom: selgelt turbasuitsune, kerge puuviljasus – kollased pirnid ning seda koos värske heinasusega. Linnastamise põrand, veidi tuleb ka keedupiimasust ja kreembrüleed. Klaasis seistes farmisus, enam heinasust koos sellise põllule laotatud mereadru soolasusega. Turbasus on hooti üllatavalt meditsiiniline, kus selgelt ka joodisust.

Maitse: suutundelt kreemine ja maitsetelt värske. Piisavalt, kuid mitte ülemääraselt, linnaste magusust, fenkol, münti veidi, mereline soolasus. Kõik eelnev on rüütatud meeldivalt pehme ja selgelt esil turbasuitsuse looriga.

Lõpp: pikk. Kasvavalt arenev ümar suitsusus koos mõningase mineraalse ja värsket fenkolit sisaldava ürdisusega.

Hinnang: B+

Suurepärane ja teistlaadselt (suitsune) huvitav Bruichladdich. Suitsusus on seejuures selgelt erinev sellest, mida pakub Port Charlotte. Väga heas tasakaalus ja piisavalt rikkalik sellise noore viski kohta. Ah jaa, august on tervenisti Bruichladdich viskivabriku viskide päralt.