pühapäev, 3. märts 2024

BENROMACH Organic 2012/2020

Märts on Benromach ühelinnaseviskide kuu. Benromach viskid üldiselt on selgelt ühed minu lemmikud. Kuna valida on viskivabriku sortimendist rohkelt, siis osa neist on mulle väga meeldivad ja teised ehk mitte nii väga. Benromach põhisortimenti, mis villitakse 43% kangusel, kuuluvad 10-, 15-, 21-aastane, Cask Strength ning Contrasts seeria, kus villitakse nii suhteliselt regulaarseid PeatSmoke, PeatSmoke Sherry Casks ja Organic nimelisi viskisid, kui ka ebaregulaarsemaid, nt Triple Distilled, Cara Gold, Air Dried Oak ja Kiln Dried Oak. Lisaks on üsna sageli villitud erinevatele turgudele ühevaadi viskisid, mille hind kipub küll umbes kümneaastaste viskide puhul juba jääma saja alla või üle.

Siin sel kuul esimesena maitstavat Organic nimelist Benromach viskit olen varasemalt vist oma kolm korda ostnud, kuid need korrad jäävad aastate taha. Blogis on tutvustatud seda üks kord (7.8.2015) ning siis oli selleks Organic Special Edition. Üldse esimest korda villis Benromach Organic seeria viski 2006 aastal. Siin tutvustav Organic on destilleeritud 2012 ja villitud 2020. Küpsemine on tavapäraselt leidnud aset uutes Ameerika tammest vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Benromach Contrasts: Organic 2012/2020, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt värskelt saetud puit, värskelt kogutud kasemahl. Siis magusam ja kreemine tammevanill ja sellele lisaks linnasus. Klaasis seistes ja eriti veel paari tilga vee lisamisel tuleb juurde toorem banaan, üsna veidi naturaalset magustamata kookost, roheline õun ja kõvemat sorti (rohusem) pirn. Kuigi värske puidusus nüüd taandub, jääb alles saepuru aroom.

Maitse: üsna üheplaaniline ja liigselt puidune. Värske puidusus ja pipraselt tammine vürtsikus. Teises pooles siiski magusam kreemine vanill. Paar tilka vett vähendab otsest puidusust, juurde tuleb tammevanill, linnaselisus ja kerge magustamata kookos.

Lõpp: keskmise pikkusega. Värske puidusus ja piprane vürtsikus ka siin koos magusa kreemise vanilliga.

Hinnang: C+

Lihtne ja puidune, kuid tervikuna siiski üsna hea. Parim oli aroom ning paar tilka vett mõjusid positiivselt.