kolmapäev, 6. märts 2024

BENROMACH 2011/2022

Siinmaitstav Benromach oli vaid Saksamaa turule villitud ning kannab n.ö Batch 2 numbrit. Esimene Saksamaale villitud Benromach, ehk siinse viski eelkäija Batch 1, oli üksnes eks-burboon vaatides küpsenud (blogis tutvustatud 4.10.2021). 

Viski valmistamiseks on kasutatud 12 ppm tugevusel turvastatud linnaseid, destilleeritud on see 2011, kokku segatud kuuest esmatäite eks-burboon ja eks-šerri vaadist ning villitud 2022 aastal kokku 1800 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Benromach 2011/2022, Exclusive for German market, Batch 2, 48,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kerge tammine vürtsikus, vana nahk, vegetaalsus, millega koos ka õrn suitsusus. Klaasis seistes muutub täidlasemaks. Enam suitsust vegetaalsust, lisandub remonditöökoja õline mustus, kuivatatud mustad ploomid ja taustal ka kerge sõnnikulisus koos õrna metallisusega. Paar tilka vett toob pehmet karamellist kreemisust ja šerrile osundavaid punaseid marju.

Maitse: jõuline. Esmalt veidi sellist käärinud puuviljasust ja greibi mõrkjust, kuid see on hästi pehmendatud ja ümardatud naha, turbasuitsu ja karamelliga. Maitsetele annab uue hoo teises pooles lisanduv pipraselt vürtsikas tammisus. Suutundelt paks ja kreemine. Lisaks on hoomatav ka magus šerrine ääris koos kerge mentoolsusega. Viimased tulevad paari tilga vee lisamisel enam esile.

Lõpp: pikk. Üsna tugevalt turbasuitsune, nahk, piprane tammisus. Järelmekis mentoolne šerrisus.

Hinnang: B+

Meeldivalt jõuline ja rikkalik Benromach. Sarnaneb vaadikangusel Benromach viskidele, kuid on kanguse poolest kergemini lähenetav.