kolmapäev, 28. veebruar 2024

BALVENIE 12 yo Signature Batch #5

Kuu viimane viski tuleb Balvenie sortimendist. Kuid mitte praegusest, vaid juba ammu lõpetatud Signature seeriast. Aastatel 2008-2012 villiti Signature seerias kokku viis viskit. Siinmaitstav on neist viimane, batch #5, mis villti 2012. Viski on kokku segatud kolmest eri tüüpi vaadist: esmatäite oloroso šerri (butts), esmatäite eks-burboon (barrels) ja taastäite eks-burboon (barrels). Ostsin selle viski 2013. aasta augustis Šotimaad külastades Fort Williamis Morrisons toidupoest 34£ eest (ostutsekk oli siiani tuubis alles).



Balvenie 12 yo Signature Batch #5, 40,0%

Aroom: mesised puuviljad, küpse aprikoos, vanill ja kerge ümar tamm. Klaasis seistes enam vürtsikust, kuhu kohati viskab sisse punaseid marju ja veriapelsini, kohati magusat vanilli. Üsna rikkalik.

Maitse: üsnagi vürtsikas algus, millele järgneb kreemiselt magus teine pool. Tammevanill, mesi. Vürtsidest muskaat ja koriander, veidi ingverit. Heas tasakaalus ja üsna rikkalik tervik, kus üksikuid maitseid isegi raske tuvastada.

Lõpp: üsna pikk. Magus vanill, veriapelsin, mesi; järelmekis kerge tammisus.

Hinnang: B



Arvestades madalat kangust on see Balvenie üllatavalt jõuline ja rikkalik. Üks põhjus miks ma nüüd pea kümme aastat seisnud Glenfiddich ja Balvenie avasin oli see, et need olid mul ühed vähestest Šoti ühelinnaseviskidest, mis villitud 40% kangusel. Nüüd on alles veel vaid üks selline täispudel – Glenlivet 12-aastane (2011 villitud) ja kaks 33,3cl Macallanit 10- ja 12-aastane (villitud 2002). See Glenlivet tuleb samuti keldrist kuskilt kastist üles otsida ja sel suvel juunis-juulis avada.