laupäev, 23. märts 2024

BENROMACH Single Cask 2011/2022 Polish Oak

Benromach on tuntud selle poolest, et seal villitakse Contrasts seeria all erinevatest odrasortidest (nt Cara Gold linnastest viski) või eri laadi vaatides küpsenud viskisid. Kui tegemist on ühevaadi viskidega, siis enamasti on need pärit olnud kas eks-burboon või eks-šerri vaatidest. Kuid 2022 aastal villiti eri turgudele ühevaadi viskid, mis olid täisaja küpsenud Poola tammest valmistatud vaatides. Kõik need vaadid täideti 21.11.2011. Kokku villiti 2022 aastal viis vaati numbritega 768-772. Mittekontrollitud info kohaselt on kasutatud vaadid eelnevalt laagerdanud kangestatud veini.

Siinmaitstav peaaegu 11-aastane Benromach on destilleeritud siis samuti 21.11.2011, küpsenud ühes Poola tammest (Polish Oak) valmistatud vaadis #770 ja villitud 1.11.2022 kokku 267 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Benromach Single Cask 2011/2022 Polish Oak #770, 59,2% nc, ncf

Aroom: koheselt üsna paks, ümar ja rikkalik. Mööblilakk, karamelliseeritud tsitrused, eriti apelsin. Siis tuleb kergemaid noote nagu saunakeris, värske kaseviht, külm suitsurääbis, metsapähkel. Klaasis seistes tõuseb esile lõkkesuitsusus. Kakao ja karamelli puding ja tervikuna muutub magusamaks. Veidi vett toob sooja suitsuse naha ja magusa maasikamoosi.

Maitse: kreemine paks algus, siis karamelliseeritud suhkur koos veidi kuiva puidususega. See läheb üle karamelliseeritud tsitrusteks, lisaks veidi šokolaadi ja mõningast vürtsikust. Tervikuna väga hea tasakaal paksemat sorti magususe ja tammise kuivuse vahel. Vähese veega lahjendatult muutub rikkalikumaks: keedetud puuviljad, nahk, magusad turvastatud linnased ja seda kõike siduv lõkkesuitsusus. Veidi ka selliseid traditsioonilise viskilao noote.

Lõpp: pikk. Puidune magus vürtsikus, õrnalt mõrkjaid karamelliseeritud tsitruseid, kuivatatud puuviljade magusus, šokolaad ja suitsusus.

Hinnang: B+

Väga rikkalik ja täidlane Benromach. Kuigi pea 60% kanguses, ei ole aroomis ega maitstes absoluutset tunda alkohoolset näpistust. Sarnaneb viskivabriku Cask Strength seeria viskide maitseprofiilile.