neljapäev, 14. märts 2024

BENROMACH 2012/2021 Peat Smoke Sherry

Kui eelnevalt maitstud Benromach oli üksnes järelviimistletud šerri vaatides, siis siinne on küpsenud täisaja neis. Samuti ilmselt kaheksa aastase Benromachi valmistamiseks on kasutatud 55 ppm tugevusel turvastatud linnaseid, destilleeritud on see 2012, küpsenud esimese täitekorra eks-šerri vaatides (hogsheads) ning seejärel villitud 13.07.2021. Võrreldes Peat Smoke Sherry esimese, 2018. aasta, viskiga on siinne kahjuks villitud vaid 46% kangusel.



Benromach 2012/2021 Contrasts: Peat Smoke, Sherry Cask Matured, 46,0% nc, ncf

Aroom: intensiivne ja tugevalt turbasuitsune. Märg põlenud puit, tulekahjju järgne suitsusus ja ehk isegi nõgisus, põlenud rohusus, veidi ka põlenud kummi. Seda tugevat turbasust täiendab tume (räpane) šerri, tume šokolaad. Klaasis seistes enam põlenud rohusust koos keskmiselt magusa aromaatse šerriga ja selgelt nüüd ka kaneeliga üleraputatud jõhvikad. Lisaks turbasuitsulist sõnnikulisust, tammist vürtsikust. Vesi suurt muutust kaasa ei too, kui ehk muutub veidi mahedamaks ja kreemisemaks.

Maitse: väga jõuline, kuid suutundelt siiski meeldivalt paks ja kreemine. Teisisõnu pole see jõulisus alkohoolne, vaid maitserikas. Suitsune ingver, tume šokolaad, nahk ning siis purustatud pipar. Piprane tammisus on samas osaliselt justkui mahendatud, kuid teisalt maitsete osas lisanduvalt rikastatud, mentoolsuse, kaneeli ja punaste marjadega (pohl, jõhvikas). Siin toimib paari tilga vee lisamine, kuna kõik eelnev muutub integreeritud ja kreemiselt ümaraks maitsete komboks.

Lõpp: väga pikk. Tume šokolaad, piprasus, nahk, puidu röst ja tugev turbasuitsusus mitmes laines. Vahepeal sekka ka mentoolsust ning kõik lõpeb magusalt šerrise järelmekiga.

Hinnang: B+

Oluliselt rikkalikum kui 2014/2023 ning mulle ka selgelt meelepärasem. Pudeli esimese kolmandiku osas oli ehk veidi tasakaalutu, kuna šerri ja tugev turbasuitsusus kippusid teineteisega võitlema. Kuid õhutamine, kas klaasi väljavalatult või siis järk-järgult pudelis, aitas muuta nii aroomi, kuid eriti maitsed integreeritumaks. Benromachi puhul meeldib mulle ehk siiski veidi madalam turbasuitsusus.