reede, 2. veebruar 2024

DALWHINNIE Distillers Edition 2022

Nagu eelmisel kuul Taliskeri DE puhul juba sai märgitud, otsustas Diageo oma kõigilt Distillers Edition linnaseviskidelt eemaldada viited villitud viskide vanusele. Kahjuks on seega ka Dalwhinnie kaotanud vastava osunduse ja siinmaitstav 2022. aasta Distillers Edition on tavapärane vanuse märketa viski. Seega võiks seda sisuliselt käsitleda vaid kolme aastasena ehk siis minimaalne iga, mis Šoti viski peab vaadis küpsema. Ilmselt on siin siiski tegemist märksa vanemaealisema viskiga, kuid kindlalt on noorim komponent siinses viskis noorem kui 16-aastat (mis oli kuni 2021 aastani selle Dalwhinnie vanus). Viski ise on peale esmast küpsemist (ilmselt taastäidetud hogsheads) järelviimistletud Ameerika tammest oloroso šerriga töödeldud vaatides.



Dalwhinnie Distillers Edition 2022, 43,0%

Aroom: ümar, magus, puuviljane, linnaseline. Magusad ja mahlased õunad, magus linnasus, kuivatatud aprikoos. Klaasis seistes tuleb juurde magusapoolne, kuid siiski veel särtsakust omav suhkrustatud ingver; puuviljadest tuleb juurde veidi troopilisi – küpse ananass ja banaan. Veidi ehk ka martsipani ja toffeed.

Maitse: mesine ümarus, magusad mahlased küpsed õunad, magus linnasus. Ka siin on leitav veidi martsipani, suhkrustatud ingverit ja kuivatatud aprikoose. Viimasena kergelt vürtsikas tammine noot. Loogiline jätk aroomile. Üsnagi meeldiv maitsekaar.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt vürtsika noodiga magus ja mesine puuviljasus, linnasus ja suhkrustatud ingveri tükid.

Hinnang: C+

Üsna magus ja pigem lihtne, kuid samas meeldivalt puuviljane ja magusalt linnaseline kergelt mekitav viski. Šerrivaadi mõju üsna vaoshoitud ning kuna nüüd on vanusele viide sildilt puudu ja ka maitses sellised vihjed leitavad, siis tõenäoliselt on siin kokku segatud ka oluliselt nooremad, kui varasemalt üksnes 16-aastased, Dalwhinnied.