kolmapäev, 14. veebruar 2024

4x TAMNAVULIN (wine cask finishes)

Eelnevale kolmele šerri vaatides järelviimistletud Tamnavulinile lisaks tuleb nüüd maitsmisele neli veini vaatides järelküpsenud Tamnavulinit. Kõik on ilmselt samuti esmalt küpsenud Ameerika tammest vaatides ja siis saanud teadmata aja veinivaatidest lisamõjutuse. Kõik on endiselt külmfiltreeritud ja madalaima võimaliku kangusega. Ehk midagi nauditavat ilmselt ees ei oota. Esimese kolme puhul on järelviimistlus toimunud punase veini ja viimase puhul valge veini vaatides. Maitstavad on pärit 5cl näidispudelitest.



Tamnavulin Tempranillo, 40,0%

Aroom: neutraalne ja vähearomaatne. Kuiv, veidi värsket nahka, pehkinud puit ja kopitanud hein. Tühjas klaasis siiski tunda tubakat. Klaasis seista lastes hoomatavad külmutatud maasikad, vanilli ja karamelli ning panna cotta.

Maitse: lahja nii kanguse kui maitsete osas. Veidi selline liistunud kirsimaitselise nisuõlle mekk. Ehk mitte kuigi meeldiv. Teises pooles tuleb puidune kirbus.

Lõpp: lühike. Kuiv kirbe puidusus koos hapuka kirsiga.

Hinnang: D


Tamnavulin French Cabernet Sauvignon, 40,0%

Aroom: samuti üsna suletud, kuid eelnevast siiski veidi aromaatsem. Selge punaveini tanniinisus, nahk, kuivatatud kirsid. Klaasis seista lastes tuleb veidi kreemisust.

Maitse: lahja ja lihtne ka see. Suutundes enam siiski ümarust ja täidlust. Kirsimaitseline kreemine jogurt, kirsikivid.

Lõpp: lühike. Ümar kreemisus, lahjendatud kirsikompoti vedelik, mõningane puidune kirbus.

Hinnang: D


Tamnavulin German Pinot Noir, 40,0%

Aroom: poolmagus odav punavein. Tammevanill, kaneel.

Maitse: lahja. Veidi hapukalt veinine, tammine kirbus, punaveini tanniinid. Suutundelt siiski üsnagi ümar.

Lõpp:  lühike. Vanill, veinine, kuiv puidusus, kirbe.

Hinnang: D


Tamnavulin Sauvignon Blanc, 40,0%

Aroom: üsna värske ja puuviljaselt aromaatne. Kreemine veinisus. Rohune, veidi veel toored rohelised tikrid, värskelt viilutatud Granny Smith õunad. Klaasis seista lastes muutub magusamaks ja täidlasemaks.

Maitse: meeldiv ja hästi tasakaalus tervik. Magus kreemine ja puuviljane ümarus. Granny Smith õunad, mis annavad piisavalt värsket särtsakust nii et madal kangus pole siin üldse tunda. Suutundelt ümar ja üsnagi täidlane. Toimib üllatavalt hästi.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna magus, puuviljamaitselised karamellid, kuid kerge ürdisus ja tammisus järelmekis aitab läägeks muutumast.

Hinnang: C+

Neist neljast ja samas ka kõigist seitsmest oli parim ning meeldivaim viimasena tutvustatu ehk valgeveini vaatides järelviimistluse saanu. See oli üsna hea ning samas sai sellest suuresti ka maitstud Tamnavulin viskide „päästja”. Pudelil oleva sildi järgi oli see viski vist erinevalt teistest mitte järelviimistletud veini vaatides, vaid hoopis vist kokku segatud Ameerika tammest vaatides ja Sauvignon Blanc vaatides eraldi küpsenud viskidest. Suure tõenäosusega jäid need minu jaoks viimasteks Tamnavulin viskideks.