laupäev, 17. veebruar 2024

SPEY Tenne CS Batch 4

Püsin Speyside regioonis. Ja jään viskide maitsmisega sellesse Šoti linnaseviskide tootmise regiooni kuni märtsi lõpuni. Sel kuul tulevad kaks Speyside viskivabriku viskit, siis veel Glenfiddich ja Balvenie ning järgmisel kuul kuus või seitse Benromach viskit. 

Nüüd aga esimene Speyside viskivabriku linnaseviski, mida omanikud villivad Spey nime all. Tegemist on vanuse märketa viskiga, mis peale esmast küpsemist eks-burboon vaatides on saanud umbes pooleaastase järelküpsemise Tawny Port vaatides – sealt siis tuleb ka viski nimi Tenne, mis tähendabki Tawny’t. Villitud on see viski vaadi kangusel. Kokku villiti seda Tenne Btach 4 viskit 2022. aastal 1500 pudelit. Siinmaitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Spey Tenne Cask Strength Batch 4, 57,5% nc, ncf

Aroom: esmalt teraviljasel põhjal pehkinud puit ja kuiv puit. Siis kuivatatud viigimarjad ja õunad, kreeka pähklid, vanill. Täidlust annab aroonia-, mustsõstra- ja vaarikamoos. Hooti tuleb sisse ka värske värv ja veidi atsetooni. Üsna kameeleonlik viski. Veega lahjendades (kui seda liiga palju saab) tulevad portveini punased marjad, tanniinid, punaveini setted ja muutub oluliselt magusamaks – ei sobi.

Maitse: üsna intensiivne, kuid mitte terav. Tammine algus, millele järgneb puidulakisus, mis pöördub meeldivaks kuivatatud puuviljade comboks koos suhkrusiirupise magususega. Aroonia-mustsõstra moos, vanill. Veega lahjendamine ei toimi ka siin, kuna muutub üsna veiniseks ja liiga magusaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammisuse järel magusamapoolne veinisus, seda kontrolliv tume šokolaad ja taas meeldivalt magus aroonia-, mustsõstra- ja vaarikamoos.

Hinnang: B

Meeldiv üllatus! Olin üsna pessimistlikult häälestatud. Kuid kokku on siin segatud meeldivalt omapärase maitsekooslusega intensiivne ja üsnagi rikkalik viski. Valitud on ka just paras või isegi ideaalne villimiskangus, kuna esiteks on see sellisena üsna kergelt maitstav ja teiseks ei istunud veega lahjendamine (ehk üksnes paar tilka kannatab lisada), kuna lahjendatult tuli kohe esile portvein ja seda minu jaoks veidi liigselt (veega lahjendatuna hinnang C+).