laupäev, 24. veebruar 2024

GLENFIDDICH 18 yo

Glenfiddichi ühelinnaseviskit on alati meeldiv ette võtta, kuna selle viski maitseprofiil sobib mulle. Isegi hoolimata sellest, et enamus villitavaid Glenfiddichi viskisid on madala kangusega, külmfiltreeritud ja ka piirituskaramelliga töödeldud. Ka siinmaitstav 18-aastane on kahjuks selline. Tegemist on siin varasema pudeliga, mis villitud ilmselt 2010 või 2011. Ise sai see ostetud 2015. aasta alguses. Viski on küpsenud 80% osas eks-oloroso vaatides ja 20% osas eks-burboon vaatides ning peale kokkusegamist on see veetnud kolm kuud suures segunemistõrres.



Glenfiddich 18 yo (Batch No. 3393), 40,0%

Aroom: ümar, kerge, magus, pehme. Ahjuõunad kaneeliga. Kuivatatud puuviljade segu – aprikoosid, mango, ananass. Mesisus annab just selle ümara täidlase magususe. Samas ei muutu läägeks, kuna pehmet tammist vürtsikust on siin just parasjagu. Vanill ning aroomile rikkalikust lisab mentoolne taustanoot. Meeldiv, kuid kahjuks on madala kanguse tõttu aroomid veidi sellisel sumbunud olekus.

Maitse: väga pehme ja ümar algus ning sellisena loogiline jätk aroomile. Ahjuõunad kaneeli ja pruuni suhkruga. Meeldivat mentoolsust siin isegi enam, veidi ka lagritsat. Teises pooles tuleb aga selge tammine vürtsikus ja kergelt kuivusele kalduv tammisus. Ka siin aitaks kõrgem kangus maitsed enam esile tuua. Praegu jääb võimsust väheks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Meeldiv mentoolsus esmalt, kuid siis tuleb ja jääb järelmekis pehme tammine vürtsikus koos kerge mõrkjusega (kohviröst).

Hinnang: C+

Meeldiv ja heas tasakaalus tervik. Vanust on tunda, ka täidlust ja rikkalikust on siin piisavalt. Kuid madal kangus on siin siiski selgelt kahjuks tulnud, seda just maitses ja eriti järelmaitses. Pudeli sildil kirjas olev „extraordinarily smooth, rich & mellow” peab aga täpselt paika. Kui villimiskanguseks oleks selle Glenfiddichi puhul olnud näiteks 46% ja külmfiltreerimist poleks viski läbinud, siis oleks küündinud see viski minu jaoks ilmselt B+ tasemele.

Head vabariigi aastapäeva! Elagu vaba Eesti!