esmaspäev, 29. jaanuar 2024

LONGROW 21 yo (2023)

Viimaseks selle kuu Campbeltown viskiks on 2023. aasta oktoobris villitud 21-aastane Longrow. Kasutatud on siin 65% osas eks-šerri ja 35% osas eks-burboon vaate. Olen varasemalt (blogis 15.02.2020) maitsnud 2019. aastal villitut, mille vaatide vahekord oli enam-vähem sarnane. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Longrow 21 yo (23/218), 46,0% nc, ncf

Aroom: üsna kerge, kuid samas mitte lahja vaid selline integreeritud ja n.ö rahunenud. Kuivatatud puuviljad, kreemine magus tamme vanill ja pehme vürtsikus. Taustal pehme õrn suitsusus. Pähklikreem ja veidi ehk ka ränikivi, kuid mitte mineraalsust. Klaasis seistes mõningane karamelliseeritud apelsin, mustsõstra lehed. Meeldiv, kuid vajaks selgelt kõrgemat kangust, praegu on tõesti liiga „pehme” ja vähe imponeeriv.

Maitse: juba parem, kuid samuti üsna kerge ja veidi tuim. Puudu on pea täiesti turbasuitsusus. Pole ka Springbankile enamasti omast muldset ja vegataalset räpasust ega ka nooremas eas viskidele omast värskust. Aga mis siis on? Selles kerguses on siiski meeldiv ümarus ja suud kattev vahane troopiliste puuviljade ja tammevanilli kreemisus. Veidi suhkrusiirupit ja kergelt karamelliseeritud tsitruseid. Teises pooles ka pehmeid tammiseid vürtse.

Lõpp: keskmise pikkusega. Keskmiselt tume šokolaad, siin selgelt turbasuitsusust, kuigi sedagi pigem kergelt. Kreegimoos ja tammine vanill.

Hinnang: B

Lühidalt öeldes väikene pettumus. Kuid kui arvestada ka varasemalt maitstud 21-aastast, siis selgelt on minu jaoks neist üle 18-aastane Longrow. Sai nüüd siinse 21-aastasega kõrvuti maitstud ka Open Day 15-aastast Longrowd. Isegi samale madalamale kangusele lahjendatuna oli 15-aastane oluliselt rikkalikum. Siiski on ka siinne 21-aastane Longrow väga hea linnaseviski.