esmaspäev, 8. jaanuar 2024

Campbeltown Loch blended malt

Varasemalt oli Campbeltown Loch seguviski, kuid n.ö uuesti tulekul 2022. aasta kevadel muudeti see segulinnaseviskiks, mis on kokku segatud kõigist regiooni viskidest: kolm Springbank viskit (Springbank, Hazelburn, Longrow), Glengyle (Kilkerran) ja Glen Scotia. Villib seda viskit Springbank ning nende info kohaselt on baasviskiks selles segus Kilkerran, millele siis teised viskid erinevates osakaaludes juurde lisatakse. Kasutatakse erinevas proportsioonis eks-burboon ja eks-šerri vaatide kombinatsioone. Iga tegu võib seega olla maitsete osas erinev. Ise ostsin tervikpudelitena just võrdluseks 2022. aasta kaks tegu 22/150 ja 22/196, millest esimene on ilmselt enam burboonvaatidele ja teine šerrivaatidele tuginev. Ka viskide värv on neil kahel märkimisväärselt erinev. 

Kuna koos teiste Campbeltowni viskide näidistega, mis tulevad sel kuul maitsmisele, tuli kaasa ka Campbeltown Loch, siis avanes hea võimalus näidispudeli abil ära proovida 2023. aastal villitu. Sedakorda on see ilmselt pigem šerrivaatidele nõjatuv. Siinmaitstav 4cl näidis on pärit pudelist, mis on villitud 20.06.2023.



Campbeltown Loch, blended malt (23/122), 46,0% nc, ncf

Aroom: kergelt muldne ja lõkketuhane suitsusus, toffee ja pähklikreem, kergelt võine ja koorene. Taustal märg nahk, kuivatatud datlid ja rosinad. Tilk vett toob suitsuseid ja kreemiseid viigimarju.

Maitse: nahkne ja turbasuitsune, tammine soe vürtsikus, millele pakub head tasakaalu pähklikreem, soolakaramell ja kuivatatud puuviljad. Suutundelt kreemine, meeldivalt suud kattev ja täidlane. Mõni tilk vett toob ka mõningase tumedate viinamarjade koore ja sellega liituva tanniinisuse, taustal nüüd tunda ka mineraalsus.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Kreemine šerrisus, rosinad, veidi tammist vürtsikust. Kurku meeldivalt soojendav. Nahkne ja suitsune järelmekk kestab üsna pikalt.

Hinnang: B



Äratuntavalt Campbeltowni linnaseviski. Väga hea tervik, kus kõik komponendid hästi tasakaalus. Hea algus aastale.  Selle viski maitsmise alguses, lõpus või veelgi parem maitsmise jooksul on sobilik laulda Andy Stewart’ ’Campbeltown Loch’ refrääni osa:

Oh Campbeltown Loch, I wish you were whisky!

Campbeltown Loch, Och Aye!

Oh Campbeltown Loch, I wish ye were whisky!

I wid drink ye dry.