pühapäev, 14. jaanuar 2024

SPRINGBANK Hand Filled Distillery Exclusive

Tänane on blogi 800. postitus. Sobivaks viisiks seda tähistada on oma lemmikviski Springbank maitsmine. Valisin sihiteadlikult selleks puhuks just viskivabrikus kohapeal enda poolt villitud väikepudeli. Tegemist on viskiga, mida iga külastaja võib poes olevatest suurtest klaasist astjatest endale kas 20cl või 70cl pudelis lasta villida. Pidevalt on pakkumisel Springbank, Hazelburn, Longrow ja Kilkerran. Iga viski jaoks on eraldi astjad ning neid täidetakse jooksvalt viskiga, mis parasjagu käepärast on, alates noortest kuni eakamate viskideni. Juurde valatava viski kohta ei peeta arvestust. Kui astja hakkab tühjenema, valatakse lihtsalt uus kogus vastavat viskit juurde. Seega on tegemist üsna unikaalsete viskidega. Siinmaitstav Springbank on pärit 20cl pudelist, mis villitud 17.06.2022. Värvi järgi tundub, et sel korral on enamus viskist pärit taastäidetud eks-burboon vaatidest ning pigem on see nooremapoolsem. Seega on võimalus maitsta Springbank viskit üsna naturaalsel kujul.



Springbank Hand Filled Distillery Exclusive (17.06.2022), 57,9% nc, ncf

Aroom: esmalt teraviljane-linnaseline ja veidi ka pärmine magusus. Siis üsna tsitruseline: sidrun, hele greip ja pomelo. Ninatundelt täidlane ja õline. Tasapisi tuleb ka turbasuitsusus koos mineraalsuse ja soolasusega. Klaasis pikemalt seista lastes õlivärv ja värvilahusti, mis segunenud magusalt kreemise vanilliga. Veega lahjendades värske pehme sai, valged sõstrad.

Maitse: suutundelt õline-kreemine. Magus algus, magusad tsitrused. Siis tuleb äkilisem ja teravam tsitrus, tšillisust. Teises pooles veidi mõrkjas sidrunikoor, mineraalne ja üsna soolane. Veega lahjendades soolane mineraalsus, kerge münt, pomelo, sidrun. Suutundelt nüüd vahasem ja teravus kontrolli all kuna tsitrused kreemisemad ja värskelt magusad.

Lõpp: üsna pikk. Tugevalt soolane, turbasuitsune, mõrkjas sidrunikoor ja greip viimasena.

Hinnang: B

Väga hea nooruslik ja naturaalne Springbank. Sarnaseid elemente noorte Islay viskidega (Lagavulin, Caol Ila).