reede, 19. jaanuar 2024

HAZELBURN 12 yo Oloroso 2010/2022

Hazelburni põhisortimenti kuulub igaaastaselt piiratud koguses villitav Oloroso šerri vaatides küpsenud viski. Olen neid varasemalt maitsnud juba mitmeid ning nüüd avanes näidispudelite abil ära proovida ka neist kaks viimast. Siinmaitstav 12-aastane on destilleeritud septembris 2010, villitud 2022. aasta novembris. Senised maitstud oloroso vaatides Hazelburnid on mulle kõik väga meelepärased olnud. Ja miks peaks nüüd teistmoodi olema. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Hazelburn 12 yo Oloroso Cask Matured 2010/2022 (22/238), 49,9% nc, ncf

Aroom: kuivatatud puuviljad, tammine vanill ja karamell. Ninatundelt võiselt kreemine. Magus mustasõstramoos, rosinad, kuivatatud jõhvikad, kuivatatud aprikoos ja datleid veidi. Pikemalt klaasis seista lastes vana nahk, veidi aromaatset tubakat, puiduröst ja karamelliseeritud suhkur. Springbankile omast veidi sellist muldset ja dekadentset aroomi siin eriti ei ole, kuid tervikuna on see, mis leida, väga meeldiv.

Maitse: hästi suud kattev ja väga kreemine. Magus šerrisus, mandlilaastudega kaetud ja kreemise vahekihiga mustasõstra ja kirsitäidisega biskviittort. Rosinad, rikkalikuma maitsega mesi, veidi ka karamelliseeritud suhkurt. Teises pooles tuleb aroomis veidi puudu olnud muldsus ja mineraalsus koos tammise vürtsikusega. Kurku meeldivalt soojendav.

Lõpp: üsna pikk. Kreemine, tammised vürtsid, nahk ning järelmekis kergelt muldne suitsusus, mis lõpeb puuviljaselt magus-mõrkja noodiga.

Hinnang: B+

Märkimisväärselt hea. Leitud hea tasakaal eri komponentide vahel. Ehkki veidi rohkem delikaatse otsa poole kalduv ning hoolimata kõduse ja muldse metsaaluse nõrgast kohalolust, on seda viskit puhas nauding mekkida. Järgmises postituses tutvustan 2023. aasta septembris villitud 15-aastast Hazelburni.