pühapäev, 21. jaanuar 2024

HAZELBURN 15 yo Oloroso 2008/2023

Teine selle kuu oloroso vaatides küpsenud Hazelburn on villitud 2023. aasta septembris. Võrreldes eelnevaga on see veetnud vaatides kolme aasta jagu enam aega, kuid samas on mõnevarra kõrgema kangusega. Sarnaselt eelnevale villiti ka seda üksnes 9000 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Hazelburn 15 Oloroso Cask Matured 2008/2023 (23/187), 55,8% nc, ncf

Aroom: võrreldes 12-aastasega on siin koheselt tunda enam šerrisust ja ka enam täidlust. Karamelliseeritud suhkur, apelsini marmelaad, vana nahk, viigimarja siirup, tume suhkrusiirup. Magus, kuid seda rikkalikult ja absoluutselt mitte lääge. Ka väävlisus puudub. Tasapisi tuleb selline vana šerri vaadi puidusus ja pikemalt klaasis seista lastes muutub üsna kreemiseks; rosinad ja mesisus. Esile tulevad nüüd ka traditsioonilise viskilao aroomid. Paar tilka vett toob toffee ja kaneeliga ahjuõuna ning ka punaseid marju.

Maitse: rikkalik ja täidlane. Suurepärane kombinatsioon kuivatatud mustadest ploomidest, värsketest küpsetest murelitest, meest, vanast nahast, soolakaramellist ja kergetest tammevaadi vürtsidest. Eriti meelepäraeks teeb maitse selline huvitav magusa-soolase segu. Lisaks leida iirist ja karamelliseeritud suhkur, mis annab veidi mõrkjust. Veega veidi lahjendades muutub üsna kreemiseks ja ümaraks, kuid kaotab ehk veidi maitsete rikkust. Parem lahjendamata.

Lõpp: keskmise pikkusega. Karamelliseeritud apelsin, demerara suhkur, rosinad. Järelmekis kerge vürtsikus koos soolakaramelliga; taas see magus-soolane kombo.

Hinnang: B+

Rikkalikum, täidlasem ja robustsem kui 12-aastane ning seetõttu ka pügala võrra parem.