teisipäev, 16. jaanuar 2024

SPRINGBANK 10 yo Palo Cortado

Springbank avalikustas 2021. aastal oma plaani n.ö šerri seerias villida viis viskit, mille küpsemisprotsess oleks osaliselt toimunud sellistes šerriga viimistletud vaatides, mida Springbank reeglina ei kasuta. Springbank’i tavapärane vaatide kasutus on 50% esmatäite eks-burboon, 30% oloroso šerri ja siis ülejäänud 20% kas taastäidetud või kõiksugu muud vaadid (nt rumm, port jm). 

Uues „šerri seerias” on seni villitud juba kaks viskit, millele lisandub siis selle ja kahe järgneva aasta jooksul veel kolm. Kõik need on planeeritud 10-aastastena, villimiskanguseks valitud sarnane 55% ja pudelite kogused iga puhul kuskil kümne tuhande kandis. Lähtuvalt šerri tüübist on nendes teise küpsemise aeg valitud teadlikult erinev; intensiivsema PX puhul lühim ja kergeima Manzanilla puhul pikim. Seeriasse kuuluvad järgnevad viskid:

  1. Springbank 10 yo Pedro Ximénez (7.a taastäidetud eks-burboon vaadid + 3.a Hispaania tammest PX hogsheads), destilleeritud 2012, villitud 2022.
  2. Springbank 10 yo Palo Cortado (6.a taastäidetud eks-burboon vaadid + 4.a Ameerika tammest Palo Cortado hogsheads), destilleeritud 2013, villitud 2023.
  3. Springbank 10 yo Amontillado (5.a taastäidetud eks-burboon vaadid + 5.a Amontillado), destilleeritud 2014, villitakse ilmselt 2024.
  4. Springbank 10 yo Fino (4.a taastäidetud eks-burboon vaadid + 6.a Fino), destilleeritud 2015, villitakse ilmselt 2025.
  5. Springbank 10 yo Manzanilla (3.a taastäidetud eks-burboon vaadid + 7.a Manzanilla), destilleeritud 2016, villitakse ilmselt 2026.

Siinmaitstav on selle viieosalise seeria teine viski ja pärit on see 4cl näidispudelist.



Springbank 10 yo Palo Cortado (23/182), 55,0% nc, ncf

Aroom: esimesena kuiv tammisus ja kuiv nahk. Siis kuivatatud puuviljade mix, märjemat nahksust, veidi tubakat ja taustalt tõuseb ka kergelt suitsusust. Klaasis seista lastes muutub ümaraks ja kreemiseks (burboon vaatide mõju), tanniinist vürtsikust parasjagu ja ka puuviljast-marjast kääritust veidi. Paar tilka vett lahjendamiseks toob esiplaanile šerrised noodid, veidi ka apelsini ja piparmündiga tumedat šokolaadi (After Eight). Endiselt nahk, millele lisandub nüüd ka traditsioonilise viskilao muldne pinnas ja veidi vegetaalsust.

Maitse: suutundelt kreemine ja samas värske. Nahk, tubakas, kuivatatud puuviljad, šokolaad, punaseid marju (maasikas, mustsõstar), õrn vegetaalne suitsusus. Teises pooles tuleb selgelt tammist vürtsikust, mis toob suutundesse veidi kuivust, kuid mitte kirbust ega mõrkjust. Kaneel ja muskaat. Mõni tilk vett toob nende kahe poole segunemise meeldivalt täidlaseks tervikuks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemine, kuivatatud puuviljad-marjad, nahksus koos tammise vürtsikuse jätkumisega.

Hinnang: B+

Täidlane, tasakaalus ja üsna rikkalik Springbank. Ka kangus on siin väga hästi kontrolli all ning rikkaliku maitsebuketi poolt ilusti varjatud. Kahjuks vaid järelmaitse veidi kiirelt kaduv.