pühapäev, 24. detsember 2023

LAPHROAIG 10 yo Sherry Oak Finish

Laphroaig tõi selle šerri vaatides järleviimistletud 10. aastase viski turule 2021 aastal. Üldiselt on see leidnud positiivset vastukaja. Olen mitu korda kaalunud selle viski soetamist, kuid väike kõhklus on mind seni tagasi hoidnud. Nüüd õnnestus vähemalt näidisena see ära proovida. Viski on siis peale esmast küpsemist endistes burboon vaatides (sarnane tavalisele 10-aastasele) saanud teadmata pikkuses järelviimistluse Euroopa tammest oloroso šerri (ilmselt sellega üksnes n.ö töödeldud) vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Laphroaig 10 yo Sherry Oak Finish, 48,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kuiv šerri, digestive küpsised, grillitud liha suitsusus. Klaasis seistes tuleb järk-järgult enam magusust – metsaõite mesi, kuivatatud ploomid, grillkaste. Viimasena lisandub õrnalt metallise noodiga meditsiiniline turbasus. Seejärel kõik need eelnevad aroomid segunevad ning tervikuna moodustub meeldivalt täidlane ja rikkalik kooslus.

Maitse: üsna magus, suutundelt ümar suitsune šerrisus. Kirsi tükkidega tume šokolaad, veidi toffeed, nahk ja tammisus. Vähe on siiski maitses Laphroaigile omast meditsiinilist ja merevetikalist turbasust, kuna magus šerrisus kipub veidi domineerima. Siiski mitte liigselt ega üheplaaniliselt, kuna piisavalt on esil suitsutatud grillitud ribid, mis üle valatud magus-vürtsika grillkastmega.

Lõpp: vägagi pikk. Lõkkesuitsune tuhasus, grillliha magusus, kerge vürtsikus. Järelmekis kestab magus šerrine suitsusus üsna pikalt, mis läheb viimaks üle tuhaseks ja kuivaks suitsususeks kuni lõpuks taandub.

Hinnang: B



Mulle väga sümpatiseeruv Laphroaig. Ideaalne linnaseviski jõululaupäevaks, eriti kui maad katab valge lumevaip.

Häid jõulupühi!