reede, 15. detsember 2023

TALISKER Distiller’s Edition 2022

Eelmine aasta (2022) oli esimene, kus Diageo ei lisanud enam oma Distiller’s Edition viskide puhul märget destilleerimise aasta kohta. Ehk nüüdsest on kõik need viskid (Caol Ila, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Lagavulin, Oban, Talisker) vanuse märketa. Kui varem ühtis nende viskide vanus põhisortimendi n.ö tavaviski vanusega (nt Talisker DE oli 10 ja Lagavulin DE 16-aastane), siis enam mitte. Ilmselt on siis tegu osaliselt nooremate kui 10-aastaste komponentide kasutamisega. Talisker Distiller’s Edition on aga endiselt järelküpsenud Ameerika tammest Amoroso šerri vaatides.



Talisker Distiller’s Edition 2022, 45,8%

Aroom: ümar ja mõningase mahlakusega puuviljane magusus, veidi rosinaid. Domineerib kunstlik karamell. Mitte kuigi aromaatne ning ka suitsusus pigem nõrgalt tunda. Lihtne. Klaasis seistes ja ka pudelis õhutamisel suitsusust tasapisi veidi enam esil ning seda koos mõningase veinise ürdisusega. Lõpuks tuleb ka Taliskerile omast piprasust veidi.

Maitse: vürtsikas suitsusus, kreeka pähkel. Karamell, kuivatatud datlid ja viigimarjad koos rosinatega. Suutundelt kreemisust ja maitses veidi magusale lisaks soolakust. Kangusest hoolimata siiski kuidagi lahja ja õhuke. Õhutamise tulemusel muutub suutundelt kreemisemaks ja veidi tuleb ka piprasust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Siin on selgelt esil Talisker nii nagu see olema peab – piprasus ja veidi tšillit. Lisaks kergelt kirbe tammine suitsusus.

Hinnang: C+

Kuidagi ebanaturaalne (eriti pudeli esimene pool), kus tooni annab eelkõige kunstlik karamell. Ka suutundelt oli pigem lihtne ja õhuke. Vajab rohket õhutamist, et see karamell vähemaks saada. Siis tuleb meeldivamat Taliskeri ja ka suutundelt muutub kreemisemaks ja täidlasemaks. Tervikuna on aga see viski märksa lihtsam ja igavam kui varasemad Talisker Distiller’s Edition viskid. Päris keskpäraseks just ei ole taandunud, kuid kuigi kaugele sellest ka ei jää.



Taliskeril on nüüd vanuse märketa viskisid kokku kuus: Skye, Storm, Dark Storm, Port Ruighe, Distiller’s Edition ja uuena Surge. Lisaks villiti sel aastal ka veel Wilder Seas nimeline viski. Kaks viimast tulevad maitsmisele järgnevatena.