neljapäev, 28. detsember 2023

LAGAVULIN 8 yo

Eelmise (2022) aasta viimane blogis tutvustatud viski oli viskivabriku 200nda aastapäeva puhuks 2016. aastal villitud 8-aastane Lagavulin. Ka selle aasta lõpetab Lagavulin, mis on samuti 8-aastane. Kuna aastapäevaks villitu leidis sooja vastuvõtu, otsustati see viski lisada 2017. aasta teises pooles põhisortimenti. Siinmaitstav on villitud aga 2022. aastal ning selle soetasin muideks täpselt aasta tagasi ehk 28.12.2022 ning seda aastalõpu allahindluste käigus üsna soodsalt.



Lagavulin 8 yo (2022), 48,0%

Aroom: tuhaselt turbasuitsune sidrun, kerge äädikalisus või pigem marineering, soolakaramell, meditsiiniline marli, meresoolane. Ehk kõik see, mida ühelt noorelt Islay turbaselt viskilt oodata. Klaasis seistes muutub turbasus veidi magusamaks, lisandub ka piimašokolaadi ja ninatundelt muutub õlisemalt paksemaks.

Maitse: esmalt paitavad huuli magusad sidrunid, siis tuhaselt turbasuitsune, suitsutatud sardiinid koos sidruniga oliiviõlis. Kasvavalt meresoolane ja mineraalne. Teine pool oluliselt äkilisem ning mingist paitusest pole enam juttugi. Marineeritud kappar ja sidrunimahl turbasuitsuse lisandiga.

Lõpp: pikk. Sidrunikoor, enam söene ja tuhane, veidi tšillist rohusust siin selgelt. Turbane, meresoolane ja mineraalne.

Hinnang: B+

Kuna mul oli eelnevast aastast alles hoitud veerand pudelit aastapäeva 8-aastast (villitud 2016), siis oli hea võimalus mõlemat kõrvuti maitsta. Peab ütlema, et suures plaanis on need üsna sarnased. Siiski väike erinevus oli tunda. Nimelt on 2016 veidi täidlasem, magusam ja kuidagi küpsemalt ümaram, kuid 2022 on samas veidi lihtsam, rohusem, meresoolasem ja nooremapoolsemalt äkilisem. Aroomi osas on 2016 veidi tuhasem, turbasem ja meditsiinilisem, maitsetelt samuti turbasem ja suutundelt ehk veidi õlisem ning järelmaitses tuleb siin magus sidrun. Väiksel tajutaval erinevusel võib olla ka üks selge põhjus. Nimelt on üks neist olnud oluliselt pikemalt avatud (kuid ikka korgitud) pudelis; 2016 poolik on seisnud 13 kuud ja 2022 olnud avatud kõigest ühe kuu. Tervikuna on aga mõlemad Lagavulinid märkimisväärselt head noored turbased linnaseviskid.



Tundub nii, et ka järgmise aasta viimaseks viskiks peab jätma Lagavulini. Ilmselt saab selleks Lagavulin Distiller’s Edition 1998/2014. Ja seejärel 2025. aasta viimane viski saab olema 2015. aastal villitud Lagavulin 16-aastane ning siis ...