kolmapäev, 20. detsember 2023

TALISKER Wilder Seas

Kolmas maitstav vanuse märketa Talisker villiti sel 2023. aastal. Tegemist on x Parley heategevusprogrammi raames villitud Wilder Seas nimelise viskiga, mille puhul läheb iga müüdud pudelilt 3£ ookeani n.ö vetikametsade taastamiseks. Üllas idee. Viski enda osas on esmakordselt Taliskeri puhul toimunud järelviimistlus endistes Prantsuse tammest XO konjaki vaatides. Kokku villiti seda viskit 17 940 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Talisker Wilder Seas (x Parley), 48,6%

Aroom: mõõdukas turvastatud linnaste suitsusus koos veel veidi pooltoorete puuviljade aroomiga. Veidi puuviljakääritust, põlenud kummisust ja plastikut, kuid õnneks need taanduvad üsna ruttu. Klaasis seismisel ja mõne tilga vee lisamisel avaneb meeldivalt ning muutub ka rikkalikumaks. Lisaks kergetele tammistele vürtsidele linnastamise aroomid, kerge muldsus, viskiladu ja törts ka sõnnikut. Kõik see, mis mulle linnaseviskide puhul meelepärane. Tervikuna pigem kerge, kuid vägagi meeldiv.

Maitse: suitsune, kerge mereline soolasus. Tsitruseid ning neid koos piprasuse ja tammise vürtsikusega, kus tunda ka ingverit ja veidi ka tšillist teravust. Teine pool ehk veidi siiski ära vajuv ja kuidagi õhuke. Meeldiv, kuid mitte kuigi inspireeriv ega intrigeeriv.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kerge suitsusus ja meresoolasus koos pikemalt saatva piprasusega järelmekis.

Hinnang: B

Hinnang on siin antud teatud mööndustega, kuna väga hea aroomi kõrval ei ole maitsed päris samal tasemel. Parem ja rikkalikum paari tilga vee lisamisel. Konjaki mõju otseselt ei tuvastanud, kuid teatud teistlaadne vürtsikus oli siin ehk küll tunda.



Nende kolme maitstud vanuse märketa Taliskeri kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et Taliskeri puhul ootaks juba esiteks viskidest piirituskaramelli ja teiseks külmfiltreerimise ärajätmist ning kolmandaks seda, et turule võiks tuua nende rohkete NAS viskide asemel 10- ja 18-aastase vahele mahtuva korraliku ja mõistlikult hinnastatud Taliskeri. Praegusest sortimendist on kahjuks mõtet osta tervikpudelina üksnes 10-aastast. Mõne aasta taguse ajaga võrreldes on kahjuks (jällegi) 18-aastase Taliskeri hind liikunud juba 200 alla ning seega ei ole selle ostmine enam kuigi tõsiselt kaalutav.