neljapäev, 31. august 2023

GLENKINCHIE DE 2009/2021

Selle kuu viimaseks viskiks on Glenkinchie Distillers Edition, mis destilleeritud 2009, küpsenud esmalt taastäidetud (ja taassöestatud?) Ameerika tammest vaatides ja järelviimistletud Amontillado šerri vaatides ning lõpuks villitud 2021 aastal.

See oli viimane aasta, kui suurkorporatsioonile kuuluvate linnaseviskide (Caol Ila, Clynelish, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Lagavulin, Oban, Talisker) Distillers Edition (DE) seerias oli toodud sildil ära nii destilleerimise kui ka villimise aasta. Teisisõnu oli teada, kui vana viskiga tegemist on ning reeglina ühtis vanus iga vastava viskivabriku põhiviski vanusega (nt Glenkinchie puhul oli see 12- ja Lagavulin puhul 16-aastat). Alates 2022 aastal villitud DE viskidest – kas jäädavalt või ajutiselt – pole neid daatumeid enam kirjas ehk tegemist on nüüdsest vanuse märketa (NAS) ühelinnaseviskidega. Kurb, kuid tegelikult juba ammu arvatud käik ühe suurkorporatsiooni poolt. Eks saab näha, kas see muutus väljendub ka viskide maitsetes ja kvaliteedis.



Glenkinchie Distillers Edition G/294-7-D, 2009/2021, 43,0%

Aroom: ümar ja üsnagi täidlane. Küpsed virsikud ja aprikoosid. Šerri vaatidest tuleb kerge nahk ja kreemisus. Õrnad vürtsid ja mõningane tammisus. Pigem kuiv kui magus. Klaasis seistes magus vanill ja ka linnasust. Paar tilka vett toob värsked magusad tsitrused, eriti mandariin, kuid ka apelsin.

Maitse: pehme, ümar ja kreemine algus. Puuviljasust, pähklikreem ja karamell. Keskosast tammisus, vürtsikust ja kahjuks veidi ka kunstlikku karamellisust, mis toob maitsesse kirbust. Paar tilka vett kasvatab puuviljasust, lisandub tsitruseid ja magusust; ka karamellisust enam, kuid mitte kirbust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kirsikivid, õrnalt vürtsikas (nelk) apelsin, tammisus jätkub. Kergelt hapukad kirsid järelmekis.

Hinnang: C+

Rikkalikum, küpsem ja meeldivam kui tavaline 12-aastane Glenkinchie. Samas hootine kunstlik karamellisus veidi häiriv. Kuigi viski on 43%-ne, annab paar tilka vett lahjendamiseks meeldivama ja veidi rikkalikuma tulemuse. Tervikuna hea linnaseviski.