teisipäev, 1. august 2023

AUCHENTOSHAN American Oak Reserve

August on tervenisti Lowlands piirkonna ühelinnaseviskide päralt. Maitsen kõigi kolme teada-tuntud ja eaka viskivabriku toodangut. Nendeks on loomulikult Auchentoshan, Bladnoch ja Glenkinchie, mis mitmeid aastaid olid ainsad toimivad viskivabrikud selles Šotimaa piirkonnas. 

Alustamiseks sobib just Auchentoshan, kuna viskivabrik tähistab sel aastal oma litsentseeritud tegevuse 200. aastapäeva. Imelikul põhjusel aga viskivabriku veebileht sellest vaikib, kuigi seal on ajaloo osa alla selgelt kirjas – „1823 Auchentoshan Distillery is established”. Pole olnud kuulda ka aastapäeva puhuks villitud viskidest. Ju siis pole see nii oluline või loetakse viskivabriku rajamiseks ehk hoopis aastat 1817, mil John Bulloch asutas Duntocher nimelise viskivabriku. Seda algset vsikivabrikut tabas pankrott 1822 ning siis 1823 aastal omandas viskivabriku tootmise litsentsi tema poeg Archibald.

Auchentoshan viskivabrikut külastasin koos üsna põhjaliku ringkäigu ja maitsmisega eelmise aasta juunis. Meeldiv viskivabrik, hea tutvustus ja mitmeid häid viskisid. Nagu soovitasin ka blogi postituses (4.08.2022) – tasub kindlasti külastada! Auchentoshan linnaseviskid ise aga on olnud seinast-seina. Leidub nii maitseelamusi ja head, kuid ka üsna keskpärast. Tasub meelde tuletada, et Auchentoshan on senimaani ainus viskivabrik Šotimaal, mille kõik viskid on läbinud kolmekordse destilleerimise.

Vaatame kuidas mekivad augustis maitsmisele tulevad kolm reisikaubanduse (Travel Retail) lettidele villitavat Auchentoshan viskit – American Oak Reserve (sildil kirjas smooth and vibrant), Dark Oak (lively and refined) ja Blood Oak (robust and fruity). Kõik need on vanuse märketa (NAS). Esimeseks on siis American Oak Reserve viski, mis on küpsenud vaid Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides. Auchentoshan põhisortimendis on ka viski American Oak, kuid selles on kasutatud erinevaid Ameerika tammest eks-burboon vaate. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Auchentoshan American Oak Reserve, 40,0%

Aroom: linnased ja vanill. Täidlust annavad veel keedetud teraviljasus, karamellikaste ja õrnas siirupis konservi virsikud. Üsna paks ja meeldiv.

Maitse: väga pehme ja ümar suutundelt. Vanilline tammisus. Magus, kuid üsna lahja must tee. Veidi kookost. Kerge alkohoolsus koos papisusega. Viimasena veel ka tammist piprasust.

Lõpp: pigem lühike. Õrna mentoolsusega teraviljane ümarus, ka järelmekis kerge papisus koos õrna piprase tammega.

Hinnang: C

Aus keskpärane linnaseviski. Aroom meeldivaim osa, kuid madal kangus koos papisusega jätab maitse nõrgaks. Papisus ei ole viskis kunagi soovitud komponent.