pühapäev, 3. september 2023

ANNANDALE 7 yo 2015/2023

Annandale viskiga kohtumine on mul esmakordne. Seega kulub ära ka lühike viskivabriku tutvustus. Kuigi Lowland piirkonda kuuluva Annandale viskivabriku asutamiseks märgitakse 2014. aasta, ei ole see tegelikult täiesti uus Šoti viskivabrik. Nimelt on nüüdne viskivabrik asutatud ajaloolises viskivabrikus hoones, kus toimus viski tootmine 1836 kuni 1918. Alates 1895 oli viskivabriku omanikus John Walker & Sons. Aastatel 1921-2007 oli viskivabrik kasutusel muuks tootmiseks (pudrukaera ettevõte) ja kariloomade hoidmiseks. Annandale Distillery Company ostis selle koha 2007. aastal ja peale loa saamist 2010, taastati hooned ja viski tootmiseni jõuti 2014. aasta novembris. Destilleeritakse nii turvastamata kui turvastatud (45 ppm) linnastest. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimekuseks on 500 000 liitrit. Esimene ametlik Annandale ühelinnaseviski villiti 2018. aasta juunis. Turvastamata linnastest viski kannab nime Man O’Words (viide Šoti poeedile Robert Burns’le) ja turvastatud linnastest viski kannab nime Man O’Sword (viide Šoti kuningale Robert Bruce’le).

Siinmaitstav Annandale ühelinnaseviski on destilleeritud detsembris 2015, küpsenud täisaja ühes šerri vaadis (butt) ja lõpuks villitud veebruaris 2023. Viski kuulub sõltumatusse valikusse, mis sedapuhku on teostunud David Stirk poolt ning seda tema raamatu „Independent Scotch” ilmumisega kaasnevana. Raamat ise on mul samuti soetatud, kuid lugemise juurde jõuan ilmselt talvekuudel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.



Annandale 7 yo, The Independent Selection by David Stirk 2015/2023, 50,0% nc, ncf

Aroom: kuiv-magus šerrisus. Nahk ja tubakas ning kerge väävlisus. Klaasis seistes ja mõne tilga vee lisamisel muutub peaaegu läägeks, kuigi tunda on nüüd ka kuivatatud puuvilju ja mõningast marjasust.

Maitse: magus-vürtsikas, kreemine, nahkne, väävlisust ka siin. Kuivatatud ploome veidi ning teises pooles ka piprasust. Vähese vee lisamisel oluliselt magusam ja karamellisem, kuid ka lihtsam.

Lõpp: pigem lühike. Nahkne, karamelline, magus, mille lisandub järelmekis kerge soolasus.

Hinnang: C

Tugeva šerrivaadi mõju tõttu pole kahjuks selle viski kaudu võimalik tutvuda viskivabriku destillaadi iseloomuga. Kuid viski ise on siiski üsna korralik, kuigi lihtne, liiga magus ja väävlisus on üsna piiri peal, et jääda veel vastuvõetavaks. Siinmaitstud Annandale seda viskit kahjuks uuesti proovima ei kutsu.