neljapäev, 17. august 2023

BLADNOCH Liora

Vanuse märketa Bladnoch „Classic Collection” seeriasse kuuluvad Samsara, Vinaya, Liora ja Alinta viskid. Neid eristavaks tunnuseks on eri tüüpi vaadid, millest need kokku on segatud. Samsara puhul on kasutatud burboon ja Kalifornia punaveini vaate, Vinaya puhul burboon ja šerri vaate, Liora puhul burboon ja värskeid (virgin oak) vaate ning Alinta puhul burboon ja PX šerri vaate. Lisaks on neist Liora villitud kõrgemal kangusel (kirjas, et distiller’s strength??) ja Alinta puhul kasutatud turvastatud linnaseid. Liora ja Alinta villiti esmakordselt 2022. aastal. Liora tähendab heebrea keeles „valguse kingitus”. Mida sellest nimest viski kohta teada saab? Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bladnoch Liora, 52,2% nc, ncf

Aroom: esmalt värske lilleline ja rohune. Uhetise aroom. Ilmselt üsna noor viski. Klaasis seistes muutub tuntavalt täidlasemaks. Vanillipasta, limoncello, hästi niisutatud puuviljakattega biskviit. Lisandub ka kriidisus ning värskelt saetud puit, mis mõne tilga veega veelgi paremini esil.

Maitse: hästi suud kattev ja kreemine. Vanill, tsitrused, eriti värske sidrun. Lisaks veel ka meeldivat kriidisust ja värske puidu magus vürtsikus. Vähese veega suurt muutust ei toimu, kuid suutundelt muutub pehmemaks. Kerge piirituselisus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tsitruseline, eriti sidruni koor. Järelmekk kergelt rohune, veidi piirituseline ja kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Sarnaneb burboon vaatides küpsenud Bladnoch 11-aastasega, kuid on sellest maitsetelt siiski noorem ja toorem.