pühapäev, 6. märts 2022

LINDORES ABBEY MCDXCIV

Märts on pühendatud uutele Šoti linnaseviskivabrikutele. Maitsmisele tulevad Lindores Abbey, Glasgow, Dalmunach, Isle of Raasay, Ardnamurchan, Wolfburn ja Nc’Nean viskid.

Esimene viski tuleb Lowland piirkonnast. Lindores Abbey nimeline viskivabrik rajati 2017 ning esimesed viskid villiti 2021. aastal, sealhulgas ka laiemalt kättesaadav MCDXCIV (1494). Viskil olev rooma numbrites lisanimi osutab faktile, et just 1494. aastal anti kuningas James IV poolt Lindores kloostri (Abbey of Lindores) mungale John Cor korraldus valmistada „aqua vitae, VIII bolls of malts“. See on esimene ametlik kirje linnaseviski valmistamise kohta Šotimaal. Seega on Lindores Abbey viskivabriku puhul tegemist päris juurte juurde tagasiminekuga. Ja viskivabrik ongi ehitatud vana mungakloostri lähedale. Tegemist on samas ka viskivabrikuga, mis alates 2020. aastast kasutab viski valmistamiseks üksnes lähiümbruskonna põldudel kasvanud otra. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 225,000 liitrit, kuid seni pole veel täit võimsust kasutama hakatud.

Lindores Abbey MCDXCIV viski on kokku segatud kolme tüüpi vaatides küpsenud viskidest: eks-burboon (barrels), šerri (butts) ja veini (barriques) vaadid. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.



Lindores Abbey MCDXCIV, 46,0% nc, ncf

Aroom: pigem kuivapoolne teraviljasus, nisuõlu, haputaigen ja veiniäädikas. Lisaks mõningane punaveini tanniinisus taustal. Tegemist üsna meeldiva tervikuga. Klaasis seistes või paari tilga veega lahjendades muutub märksa magusamaks.

Maitse: puhas ja naturaalne ning suutundelt ümar. Vanilline pehmus, linnased, veidi sidrunit ja ka vürtsikust, mis tulevad ilmselt veinivaatidest (prantsuse tamm). Paar tilka vett toob enam magusust. Kolme tüüpi vaatide kasutamine hästi õnnestunud.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus teraviljasus koos mõningaste tamme tanninidega. Järelmekis nooruslikku piirituselisust.

Hinnang: C+

Eriti palju siin ei toimu, kuid oma naturaalses lihtsuses üsna meeldiv ja hea. Selgelt siiski noor, kuid šerri- ja veinivaatide kasutamisega on nooruslikke maitseid suudetud hästi varjata ja saavutatud üsna integreeritud tervik.