neljapäev, 31. märts 2022

ISLE OF RAASAY Release No.1

Selleks korraks viimane uus viskivabrik, mille viski maitsmisele ja blogis tutvustamisele tuleb, on Sise-Hebriididel asuval Raasay saarel paiknev Isle of Raasay. Raasay saar asub suurema kõrvalsaare Skye kaisus. Tegemist on väikse saarega, kus elanikke vaid 161. Viskivabrik ise on rajatud 2017. aastal. Aastaseks tootmisvõimsuseks on vaid 200,000 liitrit ning viski valmistamiseks kasutatakse nii turvastamata kui turvastatud (50 ppm) linnaseid. Viskivabrik kasutab osaliselt ka kohapeal Raasay saarel kasvanud otra ning haruldasi odrasorte (nt Brage, Iskria, Salome). Kuigi linnastamine toimub mujal, leiab muu viskitootmise protsess (destilleerimine, küpsemine, villimine) aset Raasay saarel. Esimene laiemalt saada olnud viski toodi turule juunis 2021 ning selleks oligi siinmaitstav Isle of Raasay R-01. Teine tegu ehk R-02 sellest viskist villiti 2021. aasta sügisel.

Siinmaitstav Isle of Raasay R-01 valmistamiseks on kasutataud 50/50 vahekorras turvastamata ja turvastatud linnaseid (linnastes oli turbasus 48-52 ppm, kuid pudelisse villituna oli turbasuse jääk u. 6 ppm). Selle esimese väljalaske jaoks kasutati 03.11.2017 kuni 06.04.2018 vahemikus toodetud destillaati. Kasutati kolmes vaadis küpsenud viskisid, millest siis omakorda pooled olid täidetud turvastamata ja pooled turvastatud linnastest valmistatud destillaadiga. Kokku segati seega selle viski tarbeks kuus erinevat viskit. Kasutatud vaatideks olid esmatäite eks-rukkiviski (Woodford) vaadid, värsked chinkapin tammest vaadid (tegemist on valge tamme alaliigiga) ja esmatäite Bordeaux punaveini vaadid (barriques). Kokkusegatud viskit villiti vahemikus 10.05-4.06.2021 kokku 7,500 pudelit.



Isle of Raasay, Batch #R-01, 46,4% nc, ncf

Aroom: esmalt pigem üsna vaoshoitud. Kerge linnaselisus ja lillelisus. Värske tamm koos värskete vürtsidega. Otseselt piirituselisus puudub, kuid see väljendub kergelt metallises aroomis. Klaasis seistes avaneb ja muutub täidlasemaks. Kreemisem koos kerge suitsuse noodiga. Veidi vett toob merelist soolasust, veidi vanilli ja iirist ning ka punaveinile osutavat jõhvikat ja tanniinisust.

Maitse: esmalt üsnagi kerge, kuid samas õrnalt õline suutunne. Magusamad oliiviõlis vürtsid, suhkrustatud ingver. Veidi musta pipart ja keskosast alates üha enam magus-mõrkjat tamme. Värske vaat ja punaveini vaat on oma mõjuga siin selgelt tunda. Vähese veega veidi magusam, hapukas jõhvikate ja pohladega pehme rukkileib; säilib puidune vürtsikus. Lahjendamata pigem meeldivam.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kuiv ja magus-mõrkjas tamm, veidi vanilli ja õrnalt suitsune soolasus, mille lõpetab kergelt metalline noot.

Hinnang: C+

Jällegi üsna hea noor linnaseviski. Vajab siiski samuti õhutamist, et aktiivsete tammevaatide poolset domineerimist veidi vähendada. Veega lahjendamine siin siiski ei toiminud.