pühapäev, 20. märts 2022

ARDNAMURCHAN AD/01.21:01 & AD/07.21:05

Šotimaa läänerannikul ja üsna ääremaal paiknev Ardnamurchan linnaseviskivabrik rajati 2014. aastal varasemalt vaid sõltumatu villijana tegutsenud Adelphi Distillery Ltd poolt. Aastaseks tootmisvõimsuseks on 500,000 liitrit. Viskivabrikus on üks paar destillaatoreid ning viskit tehakse nii turvastamata kui ka turvastatud (30-35 ppm) linnastest. Viskivabrik plaanib hakata linnastama osa vajaminevast toorainest kohapeal. Esimene ametlik viski toodi turule oktoobris 2020 ja kandis nime AD/09.20:01. Seda koodi tuleb siis lugeda järgnevalt: 09(kuu).20(aasta):01(selle aasta esimene villimine).

Siinmaitstavad Ardnamurchan linnaseviskid on vanuselt umbes viie-kuue aastased, 50/50 vahekorras kokku segatud turvastatud ja turvastamata linnastest valmistatud destillaadist ning kasutatud vaatide vahekord on olnud 65% eks-burboon ja 35% eks-šerri (ilmselt nii oloroso kui PX) vaadid. AD/01.21:01 viskit villiti jaanuaris 2021 kokku  16,476 pudelit ja AD/07.21:05 viskit juulis 2021 kokku 19,998 pudelit. Maitstavatest on esimene pärit 4cl ja teine 6cl näidispudelist.



Ardnamurchan AD/01.21:01, 46,8% nc, ncf

Aroom: teraviljane põhi, mille peal mesisus, vanillikreem ning värskema poole pealt sidrunihein, värskelt niidetud rohi ja spargel. Kerge suitsusus, puuviljasuhkrud ja vahasus tulevad mõne aja pärast. Tunda on taustal ka veidi kuivemat ja veidi vürtsikat punaveinist tammisust.

Maitse: ümar ja kreemine suutundelt, veidi vahasust ja mineraalsust. Keskosas kergelt piirituseline rohusus koos fenkoliga ning siis piprast vürtsikust. Kõike hoiab koos magus teraviljane põhi. Vähese veega lahjendades piprasus taandub, kuid siiski on lahjendamata kujul parem.

Lõpp: keskmise pikkusega. Siin tuleb veidi enam nooruslikku piirituselisust, kuid samas on seda hästi kontrolli all hoidmas ja katmas kergelt õline puuviljasus.

Hinnang: B



Ardnamurchan AD/07.21:05, 46,8% nc, ncf

Aroom: suuresti sarnane eelnevale, kuid on ehk veidi kergem ja tsipa vähem täidlasem. Kerge lillelisus, sidrunit ja kirbemat ananassi ning värske ürdisus, kuid peamiselt teraviljane koos käärimisprotsessi aroomidega. Õrn suitsusus taustal. Siin tuleb paar tilka vett kasuks, muutes aroomi sarnasemaks eelnevaga; lisandub nüüd ka iiris.

Maitse: värske ja puhas. Esmalt rohune ja hapususe poole kaldu rohelised õunad, värske münt, veidi mõrkjat greipi. Keskosas jällegi piprasust ja vürtsikat tamme. Klaasis seistes ja/või vähese veega lahjendades teraviljasem ja magusam. Lisanduvad nüüd ka vahased puuviljad, mesi ja vanill.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsnagi vürtsikas, kirbem vähemagus ananass ja mõrkjas greip. Veidi fenkolit järelmekis. Lahjendatult veidi magusam ja teraviljasem.

Hinnang: B

Selliste noorte linnaseviskide kohta väga head mõlemad. Piisavalt täidlust ja kuigi suitsusust pole otseselt just eriti tunda, lisab see Ardnamurchan viskidele sellise meeldiva struktuuri. Kindlasti on see linnaseviski, millel silm peal hoida ning maitsta seda uuesti vähemalt siis, kui sel vähemalt kümme aastat küpsemist seljataga.



Kui veel mõni aeg tagasi oli Šoti läänerannikul kaks (Oban, Ben Nevis) ja Hebriididel (Šotimaa lääneranniku saared), kui lõunapoolsemad „viskisaared“ Islay ja Jura välja jätta, samuti kaks (Talisker – Skye saarel, Tobermory – Mull saarel) linnaseviskivabrikut, siis nüüd on sinna lisandunud kuus juba tegutsevat viskivabrikut.

Läänerannikule kohe Mull saare vastas Ardnamurchan (rajatud 2014) ja Nc’Nean (rajatud 2017) ning Sise-Hebriididele Isle of Raasay (Raasay saarel, rajatud 2017) ja Torabhaig (Skye saarel, rajatud 2016) ning Välis-Hebriididele Abhainn Dearg (Lewis, rajatud 2008) ja Harris (Harris, rajatud 2015).

Neist kuuest on varasemalt juba maitstud Abhainn Dearg, sel kuul tulevad lisaks siintutvustatud Ardnamurchan viskile veel järgnevalt maitsmisele Nc’Nean ja Isle of Raasay. Lisaks on mul soetatud tervikpudel ka Torabhaig esimene laiemalt saadaval olnud linnaseviski (Allt Gleann). Seega oodata jääb veel selle piirkonna uutest linnaseviskidest Harris.