esmaspäev, 14. märts 2022

DALMUNACH 2016/2021 DT Octave

Dalmunach viskivabrik on rajatud Chivas Brothers poolt nullist endise Imperial linnaseviskivabriku asemele. Senine Imperial oli rajatud 1897 ja see toimis kuni 1998. aastani, kuigi üle poole tegutsemisajast seal viski tootmist ei toimunud. Kui Chivas Brothers juba varem tootmise seiskanud Imperial viskivabriku 2005. aastal ostis, pandi see ka kohe kinnistuna (elamumaana) müüki. Müük ei õnnestunud ja siis otsustati viskivabriku, v.a laohooned, tervikuna maha lammutada ja ehitada selle asemele uus viskivabrik.

Dalmunach viskivabriku ehitustööd algasid 2013 ja see valmis 2014. sügisel. Tegemist on arhitektuurilt ilusa hoonega, mis viskitootmise osas on aga väga kõrgtehnoloogiline, energiatõhus ja tootmisvõimsusele (aastas 10 miljonit liitrit) suunatud viskivabrik. Suuresti on toodang mõeldud Chivas Brothers seguviskidele linnaseviski komponendi tootmiseks. Esimene ametlik Dalmunach ühelinnaseviski villiti 2019. aasta sügisel. Peamiselt on see viski seni siiski saadaval Duncan Taylor poolt väikestes partiides villituna.

Siinmaitstav Dalmunach on villitud samuti sõltumatu villija Duncan Taylor poolt The Octave seerias. Octave osutab siin järelviimistluseks kasutatud väikeseid vaate; octave vaat mahutab umbes 46 liitrit ehk 1/8 šerri vaadist (butt). Viski on destilleeritud 2016. aastal, küpsenud esmalt hogshead vaadis ning seejärel kuus kuud octave mõõtu šerri vaadis. Viski vanuseks on neli aastat ja seda villiti Saksa turule 2021. aastal kokku 94 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Dalmunach 2016/2021 Duncan Taylor, The Octave #10828256, 54,7% nc, ncf

Aroom: šerri, kuid mitte selline naturaalne, vaid pigem veidi kunstlik ja „pealeliimitud“. Punased sõstrad, karamell, veidi ka pähklikreemi. Vähese veega lahja jõhvikas ning selline plastiku ja kummi segu.

Maitse: väga terav ja agressiivselt ründav. Magus-mõrkjas karamell ja siis maitsed, mida pole varem linnaseviskides kohanaud – selline puidukopituse, räpase šerri, plastiku ja põlenud kummi segu, mis ei ole kuigi meeldiv. Veega veidi lahjendades tuleb suutundesse kerge kreemisus, veidi otsest tammerösti, kuid maitsed muutuvad veidi vastuvõetavamaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Pähklisust kergelt, kummisus, veidi imalat magusust koos mõrkja karamelliga. Ei ole meeldiv.

Hinnang: D

See Duncan Taylori poolt šerriga viimistletud väikevaadis järelküpsenud Dalmunach on küll selline linnaseviski, mida sõbrale ei pakuks. Järgmine kord võtaks Dalmunach linnaseviskit ehk uuesti proovida umbes kaheksa-kümne aasta vanusena ja tavavaatides küpsenuna. Saaks vähemalt ehk mingi aimduse viskist endast.