reede, 25. märts 2022

NC’NEAN Organic Batch .06

Nc’nean viskivabrik on rajatud 2017. aastal ja kuulub siis sarnaselt Ardnamurchan viskile samuti läänepoolse mägismaa piirkonna viskide hulka. Viskivabrik asub Morvern poolsaarel vaatega Mull saare poole. Nc’nean toodab lisaks ühelinnaseviskile ka botaanilist piiritusjooki. Kogu viskivabriku töö ja tootmine on üles ehitatud nii, et oleks tagatud võimalikult suur keskkonnasäästlikkus ja väike süsihappegaasi õhkupaiskamine. Samuti kasutatakse viski tootmiseks Šotimaa orgaaniliselt kasvanud otra. Lisaks on veel ka villimiseks kasutatav pudel toodetud taaskasutatud klaasist (pudel on ise ilusti dekoreeritud ja kujult üsna sarnane Eesti Junimperiumi pudelitele). Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 100,000 liitrit.

Nc’nean valmistab kahte tüüpi destillaati. Üks on kergem ja puuviljasem n.n „uus stiil“, mis mõeldud noorena villimiseks ja teine on n.n „vana stiil“, mis mõeldud pikemaajaliseks küpsemiseks. Seni on villitud vaid esimest tüüpi. Esimene Nc’nean linnaseviski kandis nime Ainnir, millele järgnes juba laiemalt kättesaadav Nc’nean „Organic“, mille esimene tegu (Batch .01) villiti septembris 2020 ja seni viimane (Batch .12) 2021. aasta lõpus. Nii Ainnir kui kõik järgnevad „Organic“ viskid on veidi peale kolme aasta vanused ja kokku segatud sarnast tüüpi vaatidest – 65% STR punaveinivaadid ja 35% eks-burboon vaadid. Ilmselt on erinevate tegude vahel väikesed erinevused, kuid samas ka mingi läbiv sarnasus. Siinmaitstav Batch .06 on kokku segatud viskidest, mis destilleeritud 2017 (mai, september ja oktoober) ning seda villiti vahemikus 23.03.-28.05.2021 kokku 5040 pudelit.



Nc’nean Organic, Batch .06, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge värske ürdisus ja lillelisus, kadakamarjad, veidi aniisi (ehk siis veidi selline džinnine aroom).  Peale õhutamist muutub viskisemaks: tammevanill, linnased ja iiris ning tundelt kreemisem. Veega veidi lahjendades tuleb lisaks ka puuviljasust (magusad õunad, nektariin), mis varjab džinnisuse.

Maitse: magus ja ümar algus. Vanill ja kreemine ürdisus. Keskosas üsna tammine ja isegi piprane (valge pipar). Veega lahjendades kreemisem, linnaselisem ja veidi maitsete osas rikkalikum. Samas ka märksa magusam (pirnid) – enam klassikalist viskit kui botaanilist piiritust.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kreemine ürdisus, magus-mõrkjas tamm (STR mõju?)

Hinnang: C+

Arvestades viski tegelikku vanust (kolm aastat) on tunnetuslikult see märksa vanem, nii kaheksa-kümne aasta vanune. Kas on siin viski enda profiil selline täidlane ja rikkalik või on STR vaadid (shavedtoastedre-charred ehk uuendatud endised punaveini vaadid) sellise tunde tekitamise põhjus. Esimese hooga mul see Nc’nean eriti ei meeldinud ja seda just selle džinnisuse aroomi ja meki tõttu. Õnneks aitas siin üsna aktiivne õhutamine nii pudelis kui ka klaasi väljavalatult ning ka vähene vesi toimis siin positiivselt. Ei tea kas Nc’nean viski iseloom ongi selline või on viskivabriku botaanilise piirituse poolt jäetud jälg viski tootmisprotsessi mõjutanud. Igal juhul sooviks järgmine kord seda viskit proovida üksnes vähemaktiivsetes eks-burboon vaatides küpsenuna.