laupäev, 9. aprill 2022

Mac-Talla Terra & Mara Cask Strength

Aprill kuulub turbasuitsustele Islay ühelinnaseviskidele. Alustan kolme linnaseviskiga, mille viskivabriku päritolu pole teada. Seda saab vaid oletada. Tegemist on sõltumatu villija Morrisson Distillers poolt 2021. aastal turule toodud viskidega, millele on nimeks pandud Mac-Talla, mis tähendab „kaja“. Siin tulevad tutvustamisele neist Terra ja vaadikangusel Mara, mis mõlemad on küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Paari päeva pärast tuleb maitsmisele ka kolmas - 15-aastane Strata. Maitstavad on pärit 6cl näidispudelitest.



Mac-Talla Terra, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt rohune turbasus, kerge metallisus koos meresoolaga. Klaasis seistes magus vanill, magusad turvastatud linnased, magusamapoolne sidrun ning lisaks ka mereadru koos magusa pirniga.

Maitse: kergelt õline suutunne. Magusad turvastatud linnased, magusam sidrun ning siis suitsune pirn ja magus küpse ananass. Iseenesest üsna lihtne, kuid vägagi meeldiv magusamapoolne turvastatud linnaselisus. Meenutab esmalt kõige enam Kilchomani, kuid ilmselt on siiski tegu Caol Ilaga.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus pirn ja ananass, üsna tugev turbasus ning järelmekis veidi mõrkjat rohusust.

Hinnang: B



Mac-Talla Mara Cask Strength, 58,2% nc, ncf

Aroom: muldne turbasus ja vähese veega lahjendatult ka kerge sõnniku aroom. Magusad ja kreemised värskelt turvastatud linnased, millele lisandub sidrunit ja meresoolast mineraalsust. Jõulisem ja vahedam kui Terra; seda osalt kõrgemast kangusest.

Maitse: tugevalt turbane ja meresoolane. Sidrunimahl lõikab üsna teravalt, kuid samas suutunde õlisus teeb selle siiski ka vaadikangusel kergelt mekitavaks ja üsna täidlaseks. Tervikuna meenutab sidruniga maitsestatud sardiinid õlis konservi. Veega lahjendatult magusam ning muutub siis üsna Terra sarnaseks.

Lõpp: üsna pikk. Intensiivne ja veidi suud kõrvetav meresoolane turbasus, kust ei puudu ka paras annus sidrunikoort.

Hinnang: B

Noored, kuid väga head linnaseviskid mõlemad. Üsna ehedalt Islay noort ja jõulist turvastatud linnaste ja meresoolast iseloomu demonstreerivad. Terra on magusam ja linnaselisem ning Mara märksa jõulisem, turbasem ja merelisem. Mara meeldis neist kahest mulle oma vaheda teravuse ja intensiivsuse tõttu veidi enam.