esmaspäev, 29. november 2021

WATERFORD Wilkinstown 1.1 & The Cuvée

Kuu lõpetuseks veel kaks Waterford linanseviskit. Neist esimene on samuti pärit ühe farmi põhisest seeriast ning kannab nime Wilkinstown. Siin on samuti kasutatud Ameerika ja Prantsuse tammest vaate ning täpsem vaatide jaotus oli järgmine: Ameerika tammest - 25% esmatäite eks-burboon ja 20% värsked vaadid ning Prantsuse tammest – 24% Margaux piirkonna ja 31% Vin Doux Naturel vaadid. Waterford Wilkinstown 1.1 viskit villiti 5,000 pudelit. Teine Waterford on aga eelnevast kolmest erinev, kuna selle valmistamiseks on kokku segatud 25 üksikfarmi põhised linnaseviskid. Selle viski vaatide jaotus on järgmine: Ameerika tammest - 46% esmatäite eks-burboon ja 22% värsked vaadid ning Prantsuse tammest – 15% Margaux piirkonna ja 17% Vin Doux Naturel vaadid. Waterford The Cuvée viskit villiti 40,000 pudelit. Maitstavad on pärit 6cl näidispudelitest.



Waterford Wilkinstown 1.1 (for Netherlands), 50,0% nc, ncf

Aroom: esmalt sarnane teistele Waterford viskidele – teraviljane koos mõningase atsetoonisusega. Klaasis seistes muutub aga oluliselt rikkalikumaks: valged sõstrad, heledad viinamarjad, üleküpsenud õunad ning selle järel tuleb kuiv vanill, karamell ja iiris. Ninatundelt samuti kerge õlisus ning peale esmast mekkimist tuleb ka selgelt veinisus.

Maitse: suutundelt õline ja maitsetelt puuviljane ja tsitruseline. Vanill, linnasesuhkur ning siis martsipan koos roosiveega. Teises pooles tuleb ka muskaadi vürtsikus ja isegi piprasus. Tervikuna maitseküllane ja hästi suud kattev. Justkui kange vürtsikas valge vein. Tundub märksa vanem kui vaid nelja aastane.

Lõpp: keskmise pikkusega. Puuviljane magusus koos vürtsika piprasusega.

Hinnang: B


Waterford The Cuvée, 50,0% nc, ncf

Aroom: kerge ja ümar. Linnased, rukkileib, digestive küpsised, veidi münti. Taustal ehk isegi hästi õrn suitsusus. Kerge metallisus. Paar tilka vett toob õuna, kuid ka enam linnaseid ja magusat linnasesuhkurt. Tervikuna ehk veidi õhuke eelnevaga võrreldes ning vähem aromaatsem. 

Maitse: üsna terav ja õhuke maitsetelt. Veidi mõrkjat sidrunikoort, ingver, greip. Veidi ka aniisi ja metallisust.

Lõpp: pigem lühike. Kergelt piirituseline ja teravapoolne. Ingver ja greip ja törts piprasust.

Hinnang: C+

Minu jaoks oli neljast maitstud Waterford viskist parim ja meeldivaim Wilkinstown, mis oli küll selgelt veinisem ja vürtsikam tänu suuremale Prantsuse tammest vaatide kasutamisele, kuid see varjas selgelt enam viski noorust, andes üsnagi rikkaliku ja maitseküllase terviku.