neljapäev, 18. november 2021

SMÖGEN 100 proof 6 yo Batch 2

Maitsmisele tuleb viski, mis pärit ühest neljast suuremast ja tuntumast Rootsi viskivabrikust. See on ka mul neist neljast senini veel maitsmata olnud. Selleks viskiks on Smögen. Kolm ülejäänud ja varasemalt juba maitstud ja meelepäraseks osutunud Rootsi linnaseviskid on Mackmyra, High Coast (endise nimega Box) ja Hven. Rootsi läänerannikul paiknev ja lähedal asuva saare järgi nime saanud Smögen viskivabrik asutati 2010. aastal, esimene vaat täideti 20.08.2010 ning praegune aastane tootmismaht on 35,000 liitrit. Viski villitakse 50cl pudelitesse ning nende hind on olnud üsna krõbe; nt siinne esimene n.ö põhisortimenti ehk uuesti villitavasse seeriasse kuuluv odavaim Smögen u 100.

Siinmaitstav Smögen linnaseviski on valmistatud tugevalt turvastatud (50 ppm) Optic odra linnastest (imporditud Šotimaalt) ning küpsenud kuus aastat veerandmõõdus šerriga viimistletud vaatides. Siinmaitstav on pärit 5cl minipudelitest, mis villitud 21.06.2018. Matstav on pärit 2cl näidispudelist.



Smögen 100 Proof 6 yo, Sherry Quarter Casks, Batch 2, 57,1% nc, ncf

Aroom: üsna paks, tihke ja turbasuitsune. Turvastatud linnaste magusus, suitsupeekon. Klaasis seistes vana soe nahk, koorevenis, soe suitsusus. Paari tilga vee lisamine toob selgemalt šerrisuse noodi ebamääraste punaste marjade näol, mis on selline hapukas-magus koos kaneeliga; punased sõstrad, jõhvikas, maasikas.

Maitse: tugevalt turbasuitsune ja üsna tihke; kurku meeldivalt soojendav. Veidi lagritsat, suitsulõhe koos suitsupeekoniga. Selge soolasus. Teises pooles lisaks veel vürtsikas tammisus – kuus aastat väikestes vaatides pole naljaasi.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Kuiv suitsusus koos tammiste vürtsidega, veidi soolasust ja kohvi mõrkjust. Järellmekis on turbasuitsus vast isegi kõige enam esil.

Hinnang: B

Väga hea linnaseviski. Pimetestimisel arvaks selle kindlalt Islay saarelt pärinevaks. Annaksin tervikpudelina maitstuna sellele ilmselt B+; siinse põgusa mekkimise põhjal ei tihanud praegusest aga siiski kõrgemalt hinnata. Kahju, et Smögeni viskide hinnad nii krõbedad on; hea meelega soetaksin neist mõne.