kolmapäev, 8. detsember 2021

GLENTURRET 12 yo Maiden Release 2020

Glenturret viskivabrik (asutatud 1775) oli 1999. aastast Edringtoni omanduses, kes lisaks linnaseviski valmistamisele muutis selle väikse farmi-tüüpi viskivabriku  külastuskeskuse 2002. aastal radikaalselt ümber ning sellest sai The Famous Grouse Experience. Viskivabriku ette paigutati ka suur linnukuju ning kogu viskivabriku fookus kandus Glenturret linnaseviskist eemale. Glenturret ühelinnaseviski villimine oli teisejärguline – saadaval oli alguses vaid 12-aastane, mille 2003. aastal vahetas välja 10-aastane (siinses blogis ka tutvustatud 19.07.2015). Alles 2015. aastal üritati sortimenti laiendada ning turule toodi kolmest NAS linnaseviskist koosnev sari (Sherry, Triple Wood, Peated).

2018. aasta juunis teatas Edrington, et koos Cutty Sarkiga on müügil ka Glenturret. Kuus kuud hiljem müüdi need luksuskaupade äriettevõtte Lalique Groupi ja Šveitsi ettevõtja Hansjörg Wyssi, Lalique'i suuruselt teise aktsionäri, ühisettevõttele Glenturret Holding. Müügi tulemusel leidis ka lõpu The Famous Grouse Experience selles asukohas.

Uued omanikud tõid 2020. aasta septembris turule täieliku disainimuutuse läbinud täiesti uue Glenturret ühelinnaseviskide Maiden Release sarja: Triple Wood, 10 yo Peat Smoked, 12 yo, 15 yo ja eksklusiivsemad 25 yo ning 30 yo. Sel aastal on villitud ka juba uus sari. Kogu uuendust juhivad endised Macallan viskivabrikus töötanud Bob Dalgarno ja Ken Grier.

Siinmaitstava 2020. aastal villitud 12-aastase Glenturret linnaseviski kokkupanemisel on kasutatud üksnes Euroopa tammest valmistatud vaatides küpsenud viskisid. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glenturret 12 yo Maiden Release 2020, 46,0% nc, ncf

Aroom: üsna täidlane ja kutsuv aroom. Vanill, karamell, rosinad, mesi, suhkrustatud apelsinikoor. Klaasis seistes tuleb vürtsikat tammisust, mis ei lase aroomil päris magusaks minna. Veidi vett toob õrnalt hapuka marjasuse ja veidi ka punaveinisust.

Maitse: maitsetelt magus-vürtsikas ja suutundelt meeldivalt ümar ning täidlane algus. Keskosast pöördub üsna tammiseks ja ohtralt pipraselt vürtsikaks. Lisaks mõru apelsin, seeder, ingver ja kreeka pähkel.

Lõpp: üsna pikk. Magus-vürtsikas koos kreeka pähkli mõrkjusega.

Hinnang: B

Esimesel maitsmisel oli meeldivam. Teisel korral tundus juba veidi lihtsam ja igavam ning liigselt puidususe (Euroopa tamme vürtsikuse) poole kaldu. Tervikuna siiski väga hea linnaseviski.