kolmapäev, 28. oktoober 2020

OCTOMORE 10.4

Viimaseks Octomore viskiks sel kuul on üsna ekstreemsete algomadustega 10.4. Nimelt on tegemist vanuselt kõige noorema Octomore’ga, mis kunagi villitud. Seejuures on küpsemiseks kasutatud Prantsuse tammest valmistatud tugeva röstiga uusi vaate (virgin oak). Kuigi tegemist on ühe nõrgema turvastamise määra (88 ppm) linnaste kasutamisega, on samas villimise kangus siinse viski puhul üks kõrgemaid (varasemalt on 01.1 olnud sama 63,5% ja vaid 06.3 veidi kõrgemas 64% kanguses). Kooslus lubab midagi erilist. Kasutatud on 100% Šotimaal kasvanud Concerto otra, mis pärit 2015. aasta saagist ja peale linnastamist on destilleeritud 2016. aastal ning siis peale kolmeaastast küpsemist eelnimetatud vaatides (kokku 28 vaati) villiti seda Octomore viskit 2019. aastal kokku 12,000 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist..



Octomore 10.4 Virgin Oak (3 yo, 2016/2019), 88 ppm, 63,5% nc, ncf

Aroom: esmalt on tunda üksnes puiduvaik, siis magus puidulakk ning seejärel soe pehme puidurösti suitsusus ja magus saepuru. See suitsusus muutub tasapisi lõkkesuitsuseks. Tervikuna enam suitsune kui turbane. Lisaks on leitavad kuivatatud viigimarjad, magusad õled ja selge sõnnikulisus. Umbes 10 minuti järel tuleb ka apelsini liköörisus ja šokolaad. Arvestades kõrget kangust on tegemist ikka üllatavalt pehme aroomiga – ei mingit agressiivsust ega ninna lõikavat teravust. Peale esimest mekkimist on aroomis tunda enam ürdist turbasust ja sõnnikulist farmisust. Veega (liigselt) lahjendades laguneb koost, enam puidulakki ja puidu immutusvahendit. Mõned tilgad vett toob aga tubakat, puidurösti, magusamapoolset röstitud liha ja tõrva. Aroom on tervikuna selline, mis väärib sellele viskile aja kulutamist; komplekssust on siin noore viski kohta ohtralt.

Maitse: vastupidiselt aroomile tabab siin maitsemeeli hävitav rünnak. Kõrge kangus on siin ilmselgelt tunda nii suus, kõris kui rinnus. Maitsetest on hoomatav tugevalt meditsiiniline turbasus (just turbasus, mitte aroomis olnud suitsusus), antiseptik, keemiline süsi, muskaat, tšilli. Ei ole kuigi sõbralik lahjendamata kujul. Kas see Octomore võiks toimida koroonaviiruse tõrjevahendina? Veega lahjendades laguneb koost ja muutub kirbe-mõrkjaks; peamiselt ürdine turbasus, magusapoolne karamelline röst, pealt mustaks grillitud paprika. Kuigi terav ja kange, on parem siiski lahjendamatult.

Lõpp: väga pikk, kuid üsna tammine. Vürtsikas, kirbe, tugevalt meditsiiniline turbasus, soolane ja lõpuks kirbe-kuivaks taanduv.

Hinnang: B

Üsna vastuoluline Octomore, millele oli raske hinnangut anda. Aroom on tervikuna suurepärane ja võinuks hinnata B+, kuid maitse ja järelmaitse ei olnud kuigi veenvad oma liigse tammisusega ja tasakaalustamatusega. Ka veega (liigset) lahjendamist välja ei kanna. Eriline kogemus siiski ja omapäraselt hea selline Octomore kuu lõpetuseks.

Kui nüüd maitstud seitsme Octomore põhjal teha neid järjestav kokkuvõte, siis oleks paremast alates järjestus selline: 09.3, 10.3, 10.1, 09.2, 09.1, 10.2, 10.4.