teisipäev, 13. oktoober 2020

OCTOMORE 09.2

Teine Octomore on 09.2, mis sisuliselt on punaveini vaadis järelviimistletud 09.1. Nende kahe puhul saab võrrelda vaadi mõju samale destillaadile. Octomore 09.2 puhul on seega samuti kasutatud 100% Šotimaal kasvanud Concerto otra, mis koristati 2011, linnased turvastati 156ppm ja destilleeriti 2012. Viski küpses esmalt neli aastat Ameerika tammest esimese täitekorra eks-burboon vaatides ning seejärel ühe aasta teise täitekorra Prantsuse tammest valmistatud endistes Bordeaux punaveini vaatides. Viski villiti 2018. aastal kokku 12,000 pudelit ning oli eelkõige suunatud reisikaubanduse lettidele. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist..



Octomore 09.2 διάλογος (5 yo, 2012/2018), 156ppm, 58,2% nc, ncf

Aroom: esmalt puiduselt kuiv suitsusus koos püssirohu aroomiga, alkohoolselt kergelt näpistav algus. Klaasis seistes rahuneb ja pehmeneb. Soolakristallidega piimašokolaad, piibutubakas ja ka vanill. Ohtra suhkruga pikalt keedetud ja mitu aastat keldris seisnud aedmaasika moos, ülikuivad ploomid, kuivatatud jõhvikas. Suitsusus on tume ja nõgine.  Veega lahjendatult märksa magusam ja selgelt tuleb esile veinisus – kirsimoos, ploomimoos; ka suitsusus enam esil ning seda suitsetatud liha näol, veidi ka sõnnikulisust.

Maitse: tume magus-happeline marjasus, hapukas kohv. Turbasuitsusus on tihke ja lihane, röstitud puit ja šokolaad. Veega lahjendatult suitsune veinisus, punased marjad, tumedad küpsed ploomid, münt ja soolasus.

Lõpp: pikk. Nahkne, kleepuv marjasus, mis on selline magusa-soolase segu. Muldne suitsusus, hapukas kohv viimasena.

Hinnang: B+

Kahetised tunded selle viskiga. Ühelt poolt on tegemist väga täidlase Octomorega, mis on tõesti üsna tihke, tume ja raskepärane. Teiselt poolt ei ole aga kõik komponendid kuigi integreeritud – punaveinisus võitleb tugeva turbasuitsuse destillaadiga, Ameerika tammevaat Prantsuse veinivaadiga. Meeldivuse põhjal eelistan siiski 09.2 viskit 09.1 viskile, kuna siinmaitstav on lihtsalt huvitavam ja nüansirohkem. Parem lahjendamata kujul, kuid vajab klaasi väljavalatult vähemalt 20 minutit seismist.