esmaspäev, 26. oktoober 2020

OCTOMORE 10.3 Islay Barley

Octomore 10.3 näitab sarnaselt 09.3 viskile Islay saarel kasvanud odra mõju viski maitsetele. Siinse viski valmistamiseks on kasutatud 100% Islay saarel ja veelgi täpsemalt vaid ühe talu põllul (Octomore talu Irene põld) kasvanud Concerto otra, mis koristatud 2012. ja destilleeritud 2013. aastal. Linnaseid turvastati 114ppm tugevuseni ja destilleerimise järgselt pandi destillaat küpsema sedakorda sarnaselt Octomore 10.1 viskile. Nimelt on Octomore 10.3 puhul samuti viski küpsemiseks kasutatud üksnes Ameerika tammest valmistatud esimese täitekorra vaate (varasemalt olid vaatides küpsenud Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace ja Jack Daniels). Erinevalt 10.1 viskist jõudis 10.3 küpseda aga kuus aastat, kuid seda viskilaos nr 16 Octomore 10.1 vaatidega kõrvuti. Kokku villiti Octomore 10.3 viskit 2019. aastal 24,000 pudelit.  Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 10.3 Islay Barley (6 yo, 2013/2019), 114 ppm, 61,3% nc, ncf

Aroom: magusad turvastatud linnased, kuivapoolne õlesus ja samas mereline joodisus. Meeldiv tervik kohe algus. Kõrge kangus pole üldse tunda. Lisaks kerge magus sidrun, väga küpse pirn, tüümian ja rosmariin oliiviõlis. Klaasis seista lastes tõuseb enam esile turbasuitsusus, kergelt magus tammevanill ning alt ka meeldivat adrust sõnnikulisust, mille sekka segatud sidrunikoored. Väga tihke aroom. Veega lahjendatult enam esil soolaselt mereline hõng, mis on ikka täidlust andvalt tasakaalustatud linnaste ja vanilli magususega.

Maitse: soolane, siis sidruniõli, ahjus küpsenud veidi mõrkjad sidrunid ja magus pirn. Aroomiga võrreldes on maitses selgemalt esil turbasuitsusus. Veidi industriaalset keemilisust, veidi kummisust. Väga tammine keskosa, kuid kõrge kangus pole seejuures üldse tajutav alkohoolse teravusena, kuigi tervik on väga intensiivne ja jõuline. Hästi suud kattev. Veega lahjendatult intensiivne ja soolane, mida tasakaalustab puuviljane magus siirupine tunne, lisaks kerge aniis ja münt.

Lõpp: üsna pikk, kergelt metalline soolakas turbasuitsusus, mineraalsust veidi ning jällegi aniis ja suitsuselt soolane pirn.

Hinnang: B+

Sarnasus 10.1 viskiga ilmne, kuid siinne 10.3 on ehk veidikene täidlasem ja merelisem. Üsna sarnaselt head aga mõlemad ning kuna Octomore 10.3 on umbes poolsada eurot kallim, siis võib rahulikult eelistada neist kahest 10.1 viskit. Octomore 09.3 Islay Barley viskiga võrreldes on siinne 10.3 Islay Barley aga selgelt vähem komplekssem; 09.3 puhul andis olulisi lisapunkte veinivaatide poolt toodu.