neljapäev, 15. oktoober 2020

OCTOMORE 09.3 Islay Barley

Octomore 09.3 näitab Islay saarel kasvanud odra mõju viski maitsetele. Viski valmistamiseks on kasutatud 100% Islay saarel ja veelgi täpsemalt vaid ühe talu põllul (Octomore talu Irene põld) kasvanud Concerto otra, mis koristatud 2011. ja destilleeritud 2012. aastal. Kokku linnastati 54 tonni otra, linnaseid turvastati 133ppm tugevuseni ja destilleerimise järgselt täideti 134 vaati. Viski on küpsenud viis aastat Ameerika viski ja Prantsuse veini vaatides. Kokku segati järgnevad vaadid: esimese täitekorra eks-Ameerika viski vaadid (25%), kolmanda täitekorra värsked vaadid (25%, ei mõista päris seda, kuid ilmselt on siin tegemist varasemalt kaks korda Octomore viskiga täidetud n.ö värskete vaatidega (virgin oak)), teise täitekorra Rivesaltes veini vaadid (20%), teise täitekorra Syrah veini vaadid (20%) ja teise täitekorra eks-burboon vaadid (10%). Kokku villiti Octomore 09.3 viskit 2018. aastal 18,000 pudelit.  Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 09.3 διάλογος Islay Barley (5 yo, 2012/2018), 133ppm, 62,9% nc, ncf

Aroom: kõrge kangus on kuiva näpistusena esmalt tunda, kuid kohe tuleb ka tihke ja veidi õline turbasuitsusus, tugevalt soolane tormijärgne mererand vetikatega. Väga jõuline aroom. Klaasis seista lastes muutub veelgi tihkemaks, eelnevatele lisandub linnaste meski, metsikud ürdid, kanarbik ning üha enam meditsiiinlist turbasust, joodisus, süsi ja grafiit. Tasakaalu annab kergelt puuvilja siirupine ja linnasesuhkrune magus noot. Veega lahjendatult tuleb mineraalsust, rohelised oliivid ning veidi ka kummisust (ilmselt veinivaatide mõju).

Maitse: suutundelt tihke, jõuline ja õline. Sellise kõrge kanguse kohta üllatavalt „pehme“; saab rahulikult lahjendamatult mekkida. Tugevalt meditsiiniline – jood, antiseptik, meresoolane, tumedad metsikud ürdid, kange tee, laim, sidrunikoor ja jällegi kerge siirupine magus noot eelnevat tasakaalustamas. Veega lahjendatult suutunne paks ja kreemine, meditsiinilisus säilib, kuid maheneb veidi, enam soolasem ja enam sidrunit.

Lõpp: pikk ja meditsiiniline turbasuitsusus. Antiseptik, laim, tindine ja joodine, vaadirösti tahmasus ja sidrunikoore mõrkjus.

Hinnang: A

Noo see on juba jõuline Islay linnaseviski. Just selline, mida Octomorelt sooviks. Octomore oma parimal kujul. Võrreldes 09.1 ja 09.2-ga on siin turbasust enam, maitseid enam, täidlust enam ja ka kompleksust enam. Samuti on siin hea tasakaal saavutatud meditsiiinilise kuivuse ja magususe vahel. Parim lahjendamata kujul või siis lisada vaid paar tilka vett.